Végleg vége a Magasház ügyének, a helyén nemsokára elkészül a park

Nem lehet nem észrevenni a Szigeti úton, illetve a Megyeri téren járva azt a szakadatlan munkát, ami nyár óta a volt Magasház helyén zajlik. A 2016-ban, hosszú kálvária után lebontott monstrum eltüntetéséhez a kormány jelentős forrást biztosított, a környéken lakók pedig ezt követően, a „Magasház Konzultáció” során döntöttek arról, hogy parkot szeretnének a helyére. Nincs már sok hátra, hogy meg is valósuljon!

2015 őszén derült ki, hogy az Orbán Viktor vezette kormány – miután végig követte a Magasháznál zajló eseményeket – több mint 1,2 milliárd forintot különít el a központi költségvetésből az épület bontására Csizi Péter akkori országgyűlési képviselő és Páva Zsolt akkori polgármester közbenjárására.

Ez év júniusában döntött még az előző városvezetés arról, hogy a Magasház helyén megépülő parkra plusztámogatást biztosít, így augusztus végén felvonultak a munkagépek és elkezdődtek a munkálatok. Aki a Megyeri tér környékén jár, láthatja, hogy folyamatosan dolgoznak a munkagépek.

A 2016 márciusában indult dinamikus bontásnak köszönhetően még az év októberének közepén már le is dőltek a köznyelv által csak 25 emeletesnek hívott Magasház utolsó falai. Közben a Magasház Konzultáció folyamán a helyiek döntöttek arról, hogy parkot szeretnének látni a letarolt területen.

Bontják az utolsó falakat is 2016 őszén

A közgyűlés – a nyári plusztámogatással együtt – összesen mintegy 160 millió forintot különített el a park létrehozására. A tervek szerint a 3400 négyzetméteres területre számos fát és cserjét ültetnek, ivókutat telepítenek, és egy kis pavilont is felállítanak, hasonlóan az uránvárosi Szilárd Leó park mintájára. Emellett egy kis emlékhely is lesz annak az épületnek szentelve, ami egykor elcsúfította a városképet.

Nem volt könnyű eljutni a bontásig

A telek egészen 2017 júniusáig – amikor is a pécsi önkormányzat átvette – egy felszámolás alatt álló cég birtokában volt. Mivel a Magasház után évekig semmilyen adót nem fizettek, több százmilliós tartozást halmoztak fel az önkormányzattal szemben. A bontási költség is ezt a céget terhelte volna, mivel lévén életveszélyes, el kellett volna bontania a monstrumot. Ám a terület a vállalat tulajdonában volt. Csizi jogszabály-módosításával azonban akkor sikerült elérni, hogy a bontás 1,2 milliárdos költségeit beszámíthassa a város a telek visszavásárlásakor.

A területen nagyban dolgoznak a munkagépek

A szocializmus utolsó mementója 

A Magasházat 1974-ben kezdték el építeni, robusztusságával demonstrálva a város fejlődését. A gond csak az volt, hogy ezt az akkoriban használatos IMS-technológiával tették, de azt nem az előírásoknak megfelelően alkalmazták, ami másfél évtized múlva meg is pecsételte a sorsát. 1983-ban vették észre, hogy rozsdásodnak a vashuzalok, ám a teljes kiürítés csak 1989-ben következett be, mikor szakértők is megállapították, hogy életveszélyes.

Gőzerővel épül a Magasház (1975)

hirdetés