Végre! Elsők közt az országban indulnak a koncertek Pécsen

A turisztikai látnivalók és kiállítások megnyitása után kezdődnek a programok is! Országos szinten is az elsők között nyitja meg kapuit a koncertek előtt a Zsolnay Kulturális Negyed – tájékoztatta lapunkat a ZSÖK.

hirdetés
Uránia Mozi

Indul a Pirogránit Esték sorozat

Az idén 50 éves Oláh Kálmán, a hazai jazzélet emblematikus figurája tölti meg először élettel a Zsolnay Negyed E78-as Koncerttermét. A Metronóm Jazz Klub keretében május 20-án hallgathatjuk meg az Oláh Kálmán ’50 és fiai című koncertet.

Kacsányi Éva programigazgató elmondta, bár a Zsolnay Pikniket a hatályos rendeletek alapján nem rendezhetik meg, szeretnének programokkal kedveskedni a látogatóknak, ezért újra elindítják a Pirogránit Esték című szabadtéri programsorozatot a Zsolnay Negyed Pirogránit udvarán.

Ráadásul a tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra fényfestés színesíti az előadásokat, és ha hűvös az este, piknikpokrócokkal melegedhetnek a résztvevők

– tette hozzá Kacsányi Éva.

Májusban rögtön 3 egymást követő napon élvezheti a közönség a remek koncerteket.

Május 21-én a Pop Swing & Soul koncerten Falusi Mariann, Szűcs Gabi és Váci Eszter varázsolja el a közönséget. A három díva a nőiséget ünnepli, előadásukban megsokszorozódnak a zenei dimenziók, a többféle stílus és hangzás mégis egységet alkot a show mozgalmas, zeneileg fordulatos műsorában – olvasható a beharangozóban.

Falusi Mariann

Nevetés tölti meg a Pirogránit udvart május 22-én, a Karinthy kabaré című felolvasószínházi esten. Karinthy és kortársai elevenednek meg Csákányi Eszter, Elek Ferenc és Hajdu Steve előadásában, közreműködik: Lovasi András.

Lovasi is fellép (Fotó: Mezei Dávid)

Május 23-án a Szabó Benedek és a Galaxisok (pontosabban csak Galaxisok) zenélnek. A csapat ledobta láncait és frontemberük nevét, októberben megjelentették fő művüket, a Történetek mások életéből című duplalemezt. Ez a különböző műfajokból, emlékekből és kontinensekből összehabart, színes és felszabadító világtérkép elevenedik meg a Pirogránit udvaron.

A népzenéé lesz a főszerep május 27-én a Zagyva Banda koncertjén. A csapat elmúlt tizenöt év alatt a hazai népzenei élet egyik meghatározó képviselőjévé vált.

A Kodály Központban június 7-én Dés László ad koncertet Szinetár Dóra közreműködésével.

Június 15-én Lajkó Félix és Balázs János koncertje hallható. A Liszt-díjas hegedűművész improvizációival és világzenéjével, míg a Kossuth-díjas zongoraművész a klasszikus zenével lopta be magát a publikum szívébe.

Közös koncertjük igazi zenei csemege.

A Pannon Filharmonikusok élő hangversenyeinek jelenlegi rendjéről itt tájékozódhattok.

Kiállítások

Az m21 Galériában május 20-tól látható a Plakátok/Posters 7×75 – 75 éves grafikusművészek kiállítása. Kiállítók: Árendás József, Baráth Ferenc, Felvidéki András, Gyárfás Gábor, Helényi Tibor, Molnár Gyula, Pinczehelyi Sándor. A kiállítótér másik részében zajlik május 22-től az Országos Kerámia Biennálé, amely a hazai kerámikusművészet legfrissebb alkotásait mutatja be.

A programokon a belépéshez 18 év felett védettségi igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány szükséges. A 18 éven aluliak igazolvány nélkül csak felnőtt kísérővel léphetnek be, a maszk használata ajánlott.

A Zsolnay Örökségkezelő munkatársai óriási örömmel várják a látogatókat, amit egy „Élő mosoly flashmob” keretében fejeztek ki. Az Infoponton dolgozók pedig mosolykitűzőt viselnek, hogy a maszk ellenére is „mosolygósan” fogadhassák a pécsieket.