Sokan örülnek a hirtelen jött nyárnak, mások viszont egészségügyi problémákról, vérnyomás-gondokról számolnak be. Utánajártunk, hogyan vigyázzunk magunkra a tavaszi forróságban.

Baranyában a napokban már az országos melegrekord is megdőlt, Sátorhelyen több mint 31 fokot mértek, ami április végén-május elején kétségkívül meleg helyzet. Az előrejelzés szerint a következő napokban is marad a nyárra emlékeztető meleg, leginkább a 30 fokhoz közelít majd a hőmérséklet, sorjáznak a 28-29 fokok Pécsett.

Olyanok is meglepve tapasztalhatták a napokban, hogy leégtek, akiket általában nem szokott megkapni a nap, a hirtelen, szinte tavaszi előkészület nélküli nyár ugyanis a bőrünket is meglepte.

Dr. Princz János pécsi háziorvos fel is hívta rá a figyelmet: már magas az UV-index, így ha valaki huzamosabb ideig tartózkodik a napon, mindenképp megfelelő, akár hosszú ujjú, de könnyű ruhát húzzon. Szükség lehet a napvédő krémekre is, és nem csak a strandon, hanem akár egy hosszabb séta alkalmával is.

Ügyeljünk rá, hogy a gyerekek is sokat igyanak a melegben

Nem csak erre kell figyelni: a háziorvos kiemelte, ilyenkor különösen sok folyadékra van szüksége a szervezetnek (és nem alkoholos italra), erre nagyon kell ügyelni a szív- és érrendszeri vagy anyagcsere-betegségben szenvedőknek. Figyeljünk arra is, hogy az idősek és a gyerekek is elég vizet igyanak, az ő szomjúságérzetük ugyanis más, mint az egészséges felnőtteké, így könnyebben kiszáradhatnak. Ugyancsak figyelni kell az étkezésre, és inkább a könnyebb, zöldségben-gyümölcsben gazdagabb fogásokat kell választani.

Mint dr. Princz János elmondta, a hirtelen jött meleg miatt a vérnyomás-gondokkal küzdők tapasztalhatnak kellemetlenségeket, például lábdagadást, ettől nem kell megijedni, de célszerű felkeresni a háziorvost. A meleg miatt a vérnyomás is lejjebb mehet, emiatt szintén nem árt konzultálni a doktorral.

Négylábú társainkra is ügyelni kell!

A nagy meleg természetesen nem csak az embereket viselheti meg, hanem a kutyákat is. Fontos, hogy az ebeknek mindig legyen tiszta, hideg ivóvíz, hogy bármikor tudják enyhíteni szomjukat.

Ők is szeretnek hűsölni

S bár a „kisnyár” még csak most kezdődött, de máris majdnem tragikus eset történt: Hortobágyon egy bezárt, és rendkívül felforrósodott autóból kellett kiszabadítani egy ebet. A kutya majdnem elpusztult, de azonnal hűteni kezdték, infúziót is kapott, a gondos állatorvosi kezelés végül megmentette az életét. A szakemberek figyelmeztetnek: ha kint 30 fok van, egy bezárt autóban pillanatok alatt 50 fokra emelkedhet a hőmérséklet, ami emberre-állatra egyaránt végzetes lehet.

Hirdetés