Veteránautó-csodák lepték el a pécsi vásárteret

Július 4-én, szombat délelőtt sok-sok régi autó, motor, traktor várta az érdeklődőket a pécsi vásártéren a Veteránautó-kiállításon és -börzén. Persze nem maradhatott el a retró hangulat, a zsíros kenyér, valamint a 60-as 70-es évek zenéi sem.

hirdetés

Mint a szervezők közölték a népszerű, jó hangulatú eseményen, talán soha ennyien még nem vettek részt a kiállításon, nagyon sokan érdeklődtek a különleges régi járművek után, kicsik és nagyok, fiatalabbak és idősebbek.

Jó volt látni, hogy egy-egy autócsoda felett milyen vidám, baráti beszélgetések alakulnak ki pár perc alatt, sokan megosztották élményeiket, emlékeiket egymással.

Talán néhányan nem tudják pontosan, de veteránjárműnek a 30 évnél öregebb autók számítanak, ám ettől még nem lesz veterán, komoly műszaki követelményeknek kell megfelelni a minősítéshez, vagyis olyan minőségben kell restaurálni az adott járművet.

A minősítésről egy bizottság dönt a közlekedési felügyelet, múzeumok, valamint a Magyar Veteránjárművesek Szövetsége közreműködésével.

A pécsi kiállításon elsősorban autókat és motorokat lehetett megcsodálni, a jó hangulatról retró zenékkel, zsíros kenyérrel gondoskodtak a szervezők.

Emellett volt börze is, ahol mindenféle régi autó- és motoralkatrészt, karburátorokat, lámpabúrákat, műszerfalakat, rendszámtáblákat, autós könyveket, lemezeket és apróságokat lehetett vásárolni.

Mutatunk még jó pár képet!

Akadt egy-két különleges amerikai autó is, ezt a hatalmas Cadillecet sokan megcsodálták nem mindennapi méretei miatt.

Ugye, milyen szép ez a Lada? Az egyik legkeresettebb veteránautó ez az 1500-as típus, az „ezeröcsi”.

A Moszkvics és ez a régi Opel Ascona is igazi különlegesség. Utobbiról talán nem is gondolnánk, hogy a hetvenes években készült.

Íme a gyerekek kedvencei:

Volt itt egy katonai kétéltűszerűség is:

Ez az NSU se semmi hátulról, és nézzétek csak a rendszámát!

Ő itt jól meglapult:

Mindenki kedvencei, egy régi Ikarus! Fel is szállhattunk rá.

Illetve két régi Ikarus:

És akik elvitték a show-t, két kis pöttöm Corgi: