Ötvenévesen kezdett újra komolyabban foglalkozni a sporttal, most pedig már szinte felfoghatatlan távolságokat tesz meg. A pécsi Mindum Károly tekert már világrekordot, úszott és futott több ezer kilométert, de most valami olyanra vállalkozott, amire a világon összesen csak tizenhárman. Ez nem más, mint a Swissultra Deca Continuous, amit augusztusban rendeznek meg Svájban. 

hirdetés

Ha elsőre zavarba jöttünk, mert nem tudjuk hova tenni a Swissultra Deca Continuoust, semmi gond, hiszen nagyon kevesen ismerik, még kevesebben teljesítik. Ez a verseny ugyanis arról szól, hogy úszni kell 38 km-t, majd bringára pattanni és tekerni 1800 km-t, és ha ez még nem lenne elég, akkor biciklizés után futócipőbe bújni és még 422 km-t megtenni. Mindezt egyben, nagyobb pihenés nélkül.

Ez a 2260 km cirka annyi, mintha Pécstől Madridig mennénk.

És van egy pécsi férfi, aki már másodszorra indul ezen a versenyen. Ő Mindum Károly.

Tekert már világrekordot, akkor 1000 km-t tett meg

Magyarországról hárman mennek

A magyarok valamiért nagyon szeretik a kihívásokat, mert idén hárman is képviselik hazánkat a világ egyik legkeményebb versenyén.

– Ennek én örülök a legjobban, mert egymást is fogjuk segíteni. Mondjuk ez a verseny olyan, hogy már a hangulata miatt is visszatér az ember, hiszen sok barátság köttetik a megmérettetés alatt – vallja Károly, aki tavaly is részt vett a Swissultrán, igaz más számban indult.

A triatlonisták elitjének gyűrűjében a pécsi Mindum Károly (a fotó a 2017-es Swissultrán készült)

Idén többet megy a pécsi

Tavaly Károly „csupán” az ötszörös Ironman-távot tette meg, amit idén duplájára emelt, azaz 2260 kilométer vár rá.

Augusztus 13-tól szurkolhatunk a pécsiért, aki két másik magyarral vág neki a nem mindennapi megmérettetésnek

– Akármilyen hihetetlen, de nagyon családias a légkör és számomra nem a verseny, hanem a kihívás a fontos; az a célom, hogy teljesítsem a távot – vallja Károly.

Egy ilyen megmérettetés és az odáig vezető út felér egy önismereti tréninggel.

Mindum Károly életében mindig jelen volt a sport, de sosem hivatásszerűen. Amatőrként egy Balaton-átúszással kezdődött minden, majd megbabonázta a triatlon szépsége.

– Futottam néhány maratont, aztán megismerkedtem Tamás Zsolt bonyhádi ultratriatlon világbajnokkal és ekkor jött az ötlet, hogy megpróbálkozom az ultra távokkal. Az első ilyen versenyemen 24 órán keresztül futottam. Itt derült ki, hogy van adottságom a hosszabb versenyekhez – meséli Mindum Károly.

Fontos a genetikai adottság 

Ezen távok teljesítése már nem csupán a felkészülésen múlik. Fontosak a genetikai adottságok, a mentális képességek, a monotóniatűrés, a gyors regeneráció.

Sokszor teljesen megszűnik a külvilág és csak a feladatra koncentrálok. Ezt az állapotot hívják a pszichológusok flow-élménynek. Ilyesmiben bőven van részem egy többnapos verseny során.

A legnehezebb egy ilyen versenyen: a felkészülés!

– Talán a legnehezebb megtalálni azt az ideális arányt, ami felkészít ezekre a hosszabb távokra, miközben jut idő a regenerálódásra is. A felkészülés utolsó időszakában már odafigyelek a táplálkozásra. A fehér kenyér, a zsíros éltelek nem szerepelnek az étlapon. Sok zöldség, növényi fehérjék, hosszabb edzések előtt és közben szénhidrátbevitel – mondja Károly.

„Nem unatkozom!”

Egy elcsúszott zokni okozta vízhólyag akár a verseny feladását is okozhatja, így egy ilyen versenyen szinte mindig oda kell figyelni az apró dolgokra és jó döntéseket kell hozni.

– Verseny közben szinte folyamatosan eszek, igyekszem pótolni az elfogyasztott energiát. Az éjszakai kerékpározás során pedig az is fontos, hogy ne aludjon el az ember. Ha pedig már hallucinálok, akkor azonnal meg kell állnom pihenni – mondja Károly.

Károlyt családja segíti egy-egy ilyen versenyen

Egyedül nem megy!

– Az ultratriatlon nem egy olcsó sport. Eddig többnyire magam finanszíroztam a felkészülést és a versenyeken való részvételt, de a mostani verseny már meghaladja az anyagi lehetőségeimet, emiatt kénytelen vagyok támogatókat keresni. Próbálkozom a közösségi finanszírozással is, de úgy tűnik, ez nálunk még nem túl hatékony módszer – mondja Mindum Károly, akit közösségi oldalán is meg lehet találni. A Swissultra augusztus 13-án lesz.

Mindum Károlyt itt is támogathatja:
A Fittbike SE számlaszáma: 50800197-15432058
Elérhetősége: mindumk@gmail.com

 

Hirdetés