Aki otthon van a pécsi gasztronómiai életben, az valószínűleg már találkozott Brunner Attila nevével. A Blöff Bisztró szakácsmestere többszörös magyar bajnok, de a kulináris olimpiát is megjárta, és nem áll le: a versenyzés az élete. A fáradhatatlan munka, kimeríthetetlen ötletek és rengeteg gyakorlat ezúttal is meghozta gyümölcsét. A pécsi szakácsmester a napokban mintegy kétezer nevező között lett bronzérmes a luxemburgi kulináris világbajnokságon.

hirdetés
Uránia Mozi

A november 24–28. között tartott luxemburgi kulináris világbajnokságra 72 ország 2500 versenyzője érkezett a világ minden pontjáról, köztük Magyarországról is.

A négyévente megrendezett megmérettetésre érkeztek egyéni versenyzők, regionális csapatok, de különleges része volt a versenynek a nemzeti válogatottak élő melegkonyhás versenye. Csak az egyéni versenyzők mintegy kétezren voltak, akik szakácsművészet, cukrász, szakács artisztika, cukrászati artisztika, élő zöldségfaragás és jégszobrászat kategóriákban neveztek.

A Blöff Bisztró szakácsmestere, aki egyben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Pécs és Környéke Regionális Szervezetének tagja, régóta készül a versenyre, már a 2016-os IKA-Kulináris Olimpián megfogalmazódott benne, hogy elindul a 2018-as világbajnokságon.

Azzal a menüsorral készültem a világbajnokságra, amivel többek között aranyérmes lettem márciusban az Országos Gasztronómiai Bajnokságon is. Rengeteg gyakorlás van benne, több mint negyvenszer készítettem már el ezt a menüsort – árulta el lapunknak Brunner Attila. Elmondta, hogy a nemzetközi trend és számos szabályzat megváltozott a legutóbbi világbajnokság óta, ezért idén a zsűri roppant szigorú volt, ráadásul a mezőny is kifejezetten erős volt.

– Mivel több mint kétezer versenyző nevezett egyéni kategóriában, ezért a verseny mind az öt napján volt eredményhirdetés. Ennek ellenére csak két aranyérem született, ebből is látszik, hogy a zsűri fokozott szigorral értékelte az ételkölteményeket – mondta.

Részletek a bronzérmes menüsorból

Minden bizonnyal aranyérmes lettem volna, de sajnos elrontottam a desszertem.

Attila beszámolója szerint a bronzérem egy „hiba” eredménye: a szállásuk ugyanis 30 kilométerre volt a versenyhelyszíntől, a verseny napján pedig nagyon szűkös volt az időbeosztás.

– Utolsó pillanatban eltört a desszertem egyik alkotóeleme, amit már nem tudtam kijavítani. Bár megpróbáltam a lehető legjobbat kihozni a helyzetből, de sajnos lecsúsztam az aranyról. Az ételeim között egyébként volt olyan fogás, amit elvittek a bírák lefotózni, hogy megjelenhessen a világbajnokságról nemsokára kiadott könyvben – meséli Attila.

A szakácsmester hozzátette, fantasztikus élmény volt a dobogón állni nemcsak azért, mert megdolgozott a sikerért, hanem azért is, mert a magyarok hihetetlenül összetartóak voltak a verseny során, és rendkívül szép munkákat mutattak be a zsűrinek.

– Amint vége lett a versenynek, arra gondoltam, hogy irány a két év múlva megrendezendő kulináris olimpia – fogalmazott, majd hozzátette még azt is, hogy mint általában, most is önerőből finanszírozta a felkészülést, de rengeteget segített neki a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Rozmár Nagykereskedés Voyagex Morini Kft., a Halker Mirelit Depo Kft. és nem utolsósorban családja, és barátja, Kosztolányi Zoltán, a Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola szakoktatója.

Brunner Attila asztala
A győztes pécsi menüsor

Hideg előétel: házi készítésű füstölt kacsamellsonka, csipkebogyós kecskesajt-terrinnel, narancsos sütőtökpürével és gránátalma-kaviárral.
Leves: sárgacékla-krémleves bébi zöldségekkel.
Meleg előétel: fogasfilé folyami rákhússal töltve, lilaburgonya-textúrákkal, zeller-raviolival és uborkasalátával.
Főétel: vadnyúlgerinc vadasan szalvétagombóccal.
Desszert: magyar erdő: ét-, fehér- és rubintcsokoládéval, meggyhabbal, csokoládéfölddel és ehető mohával.