Világhírű lett a pécsi seregély, a National Geographic is lehozta!

Rovarcsokorral érkezik az odú szájánál kéregető fiókához a szülő madár

Decemberben az olasz National Geographic, februárban pedig a britek hozzák le a pécsi Joe Petersburger fotóit, amiket a seregélyekről készített. A fotósorozat a nem túl népszerű, de annál intelligensebb madárfaj fészeképítését, fiókagondozását és vonulását mutatja be. A munkába a pécsi fotós olasz kollégája is beszállt.  

hirdetés

Már most felfigyelt a világsajtó a pécsi fotós, Joe Petersburger fotósorozatára, amit olasz kollégájával, Sergio Pitamitz-cal készített a seregélyekről. A világhírű fotós több mint fél évig figyelte, sőt odúkat is készített a nem túl népszerű madaraknak, hogy bemutassa, milyen csodálatos állatokról is van szó.

Joe Petersburger, aki a Pécsi Tudományegyetemen is tanít

– Olyan fajt kerestünk az olasz kollégámmal, ami nincs fókuszban, ha természetfotózásról van szó – mondja Joe Peterburger, aki két éve áprilisban tojásokról készített fotójával aratott elsöprő sikert.

A seregélyről nincs átfogó anyag

Odúellenőrzéskor lencsevégre kapott, ételt kéregető fiókák. Mellettük egy ki nem kelt tojás.

– Kiderült, hogy az elmúlt tíz évben nem készült átfogó anyag a seregélyekről, még nemzetközi szinten sem – mondja Joe, aki Pécsett a kertjében épített odúkban is fotózta a madarakat.

Pécsett a fészeképítést és fiókagondozást fotózta

Joe olasz kollégájával úgy osztotta fel a feladatokat, hogy a legátfogóbban tudják megörökíteni a seregélyek életét.

– Olaszországban telelnek, így a kollégám Milánóban, Rómában kapta lencsevégre, ahogy a több millió példány berepül a divat fővárosába vagy épp a temetőkbe, ahol az ürülékük szétmarja a síremlékeket – mondja Joe, a Pécsi Tudományegyetem ITD munkatársa.

„Annyira ellentmondásos madár”

Rovarcsokorral érkezik az odú szájánál kéregető fiókához a szülő madár

– Sokan nem tudják, de a seregély három termesztett gyümölcsöt tud megemészteni, így „csupán” ezekre jelent veszélyt. A fotózás alatt megfigyeltem, hogy szőlőt, epret és cseresznyét eszik, de amikor a fiókáit eteti, akkor inkább a kártevő rovarokat hozza „haza”, nem a gyümölcsöt – mondja Joe. Ez pedig jelentheti azt is, hogy a mezőgazdaság számára még hasznos is lehetne.

Volt, hogy 7 sáskát hozott a csőrében

Rovarcsokorral érkezik az odú szájánál kéregető fiókához a szülő madár

– Az egyik legizgalmasabb kép akkor készült, mikor a fiókákhoz a seregély hét sáskát hozott – meséli Joe, aki a madár láttán el sem hitte, hogyan képes egy madár erre.

Nehéz fotózni őket

A seregély nagyon intelligens faj, így fotózni sem könnyű őket.

– Sokat olvastam az intelligenciájukról, ami meg is mutatkozott, miközben fotóztam őket. Ha valami apróságot cseréltem a fényképezőgépen, már észrevették – mondta Joe. De az is kiderült a pár hónap alatt, hogy nagyon érzékenyek az illatokra, és nemcsak azt veszik figyelembe, hogy milyen a fészek, hanem azt is, hogy annak környezete hogyan néz ki.

Mi a cél?

A fotósorozattal Joe Petersburger arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a seregély hasznos madár is lehet, ezért ne bántsák őket. Képeit februárban a brit BBC Wildlife is lehozza majd, de már most jelezte több újság, hogy felvételeire igényt tartanának.

Joe képeire már többször felfigyeltek: a vadászó Jégmadár, ami World Press Photo – Nemzetközi Sajtófotó Verseny – 2010. „Természet – Egyedi” kategória 1. helyezés

Hirdetés