Visszaadná a pécsi FEK régi fényét a sajtóhírek szerint ellen-CEU-nak szánt „jobboldali elitképző”

A FEK-et nem adta az állam a pécsi önkormányzatnak, az MCC ajándékba kapta

A jobboldali, sőt Fidesz-közeli elitképzőként is emlegetett Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó alapítványt tavasszal az állam erőteljesen „feltőkésítette”. A volt indexesek által alapított, rövidesen induló Telex szerint a kormány a Fidesz értékrendjével harmonizáló egyfajta ellen-CEU-t akar építeni az oktatási intézményből. A Király utca közepén lévő volt FEK-et nézték ki maguknak, honlapjukon azt írják, ha megkapják tulajdonba az államtól, „visszaadják régi fényét”.

Már a 2010 előtti szocialista, majd az azt követő fideszes pécsi önkormányzat is megpróbálta megszerezni az államtól a másfél évtizede üresen álló, Király utcában lévő volt Fegyveres Erők Klubját, még korábbi nevén Tiszti Kaszinót. Nem jártak sikerrel, ahogy később Péterffy Attiláék sem, akikben a Szabad Pécs cikke szerint szintén felvetődött, hogy kezdenének valamit az ingatlannal.

Most viszont, úgy tűnik, talált valakit a kormányzat, akinek odaadná. Ez pedig a Mathias Corvinus Collegium (MCC).

A Magyar Narancsra hivatkozva a Pécsi Stop írta meg, hogy egy törvényjavaslat szerint két ingatlant, a FEK-et és egy azzal egy telken lévő Mária utcai ingatlant kapna ajándékba az MCC.

A volt indexes újságírók által alapított Telex még Facebookon publikált cikke ezt írja az MCC-ről: Az MCC egy tehetséggondozó intézmény, amely a Kárpát-medencében nyújt kiegészítő oktatást általános- és középiskolásoknak, valamint egyetemistáknak. Az intézmény több szálon kötődik a Fideszhez. Alapítója a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András, akit a Fidesz „mindenes háttéremberének” is tartanak; kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

Azt is írták, hogy tavasszal, a veszélyhelyzet idején az állam a kormánytöbbség szavazataival ingyen átadott 290 milliárd forintnyi Mol- illetve Richter Gedeon-részvényeket az MCC-nek. Információik szerint az MCC feltőkésítésével a kormány a Fidesz értékrendjével harmonizáló egyfajta ellen-CEU-t akar építeni az oktatási intézményből.

Később az MCC fenntartója, a Tihanyi Alapítvány a gazdaságvédelmi alapból is kapott 36 milliárdot – írta meg a napi.hu.

Küldtünk kérdéseket az MCC-nek arról, mit terveznek Pécsett. Nem válaszoltak közvetlenül, de jelezték, hogy honlapjukra kitettek a terveikről egy cikket. Ebben a következőket írják:

  • Az általános iskolások felső tagozatosainak meghirdetett Fiatal Tehetség Programjuk már működik a városban, a jövőben pedig a Középiskolás Programjukkal és az Egyetemi Programjukkal is jelen kívánnak lenni „a Baranya megyei székhelyen”.
  • Amennyiben megkapják a Király utcai ingatlant, azt „teljeskörűen” felújítják.
  • A nagy múltú ingatlan átfogó, nívós felújítása több milliárd forintos beruházást kíván, amit forrás hiányában szerintük korábban senki sem vállalt fel, „az MCC azonban elkötelezett amellett, hogy a műemlékvédelmi előírások szigorú betartása mellett az épület régi fényét visszaadja”.
  • Négy sikertelen értékesítési kísérlet után, ma már az államnak sem éri meg az üres épületet tulajdonolni.
  • A felújítást követően az ingatlant oktatási-tehetséggondozási központként és mintegy 150 fiatalnak helyet adó, bentlakásos diákszállásként működtetnék.
  • Könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat szeretnének rendezni az épületben.
  • Az épület felújításával és „élettel történő megtöltésével” kapcsolatban szorosan egyeztetnek a városvezetéssel és az egyetemmel.

 

Hirdetés