Voltál már szűrővizsgálaton? Mutatjuk, milyenekre érdemes elmenned!

Éves szinten több ezer ember életét hosszabbíthatnák meg, ha időben kiszűrnék betegségüket. Lássuk, milyen korban mely ingyenes vizsgálatokra kellene elmennie a férfiaknak és a nőknek dr. Kiss István, a PTE-ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet igazgatója szerint! 

hirdetés

A népjóléti rendelet szerint vannak ingyenesen elvégeztethető vizsgálatok, illetve léteznek olyanok is, amikért ugyan fizetni kellene, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatásával lefedhetőek. Ezek mellett pedig akad néhány olyan szűrés is, amiért ugyancsak fizetni kell, de dr. Kiss István szerint érdemes elvégeztetni őket. Lássuk, melyek ezek pontosan és miért annyira fontosak.

– Sok olyan szűrővizsgálat van, melyek esetében nem egyezik meg a szakemberek véleménye a szükségességükről, illetve arról, kivel is kellene megcsináltatni őket. Amikről viszont úgy határoztak, hogy ingyenessé teszik a lakosság számára, azokat a doktorok jelentős többsége egyöntetűen szükségesnek tartja – mondta a pécsi intézetigazgató.

Háziorvosok által ajánlott vizsgálatok

 • 21 éves korban, majd néhány évente egészen 40 éves korig ismételve: alapstátusz-felvétel, ami elsősorban a cukorbetegséggel, elhízással kapcsolatos és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát hivatott kizárni. Ilyenkor a háziorvos részletes családi anamnézist kér, életmódra vonatkozó kérdéseket tesz fel, testsúlyt és testmagasságot mér, testtömegindexet számol, vagy mostanában már haskörfogatmérést is végez. Ehhez a státuszfelvételhez még hozzátartozik egy laborvizsgálat is, illetve vércukorszint-, koleszterin-, vérnyomásmérés. Ide tartozik még egy szájüregi vizsgálat, amivel a daganatokat szűrik ki és látásvizsgálat is. Végül egy úgynevezett Score-táblázat segítségével szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is kiszámítja az orvos.
 • 40–64 éves korig: magasabb szív- és érrendszeri kockázat esetén a fentiek mellett a boka-kar-index meghatározása, a véráramlás ütemének a mérése. Azt vetik össze, mekkora a különbség a boka és a kar között. Ha a különbség nagy, az a szív gyengébb működésére utal.
 • 64 éves kor felett pedig a fenti szűrővizsgálatokat már kétévente kell elvégezni mindenkinél, beleértve a boka-kar-index meghatározását is.

Felnőttek számára ingyenes daganatszűrő-vizsgálatok 

 • 25–65 év közötti nőknek: méhnyakrákszűrés, ami nőgyógyászati vizsgálatból és citológiából áll. Ez egy rendkívül fontos vizsgálat, amin a magyar lakosság részvételi aránya sajnos alacsony annak ellenére, hogy a citológiai vizsgálat már sok védőnőnél is elvégeztethető. Évente több mint 400 nő hal meg hazánkban méhnyakrákban, holott ez a betegség majdnem teljesen megelőzhető lenne a megfelelő szűréssel.

  Tipp: Ma már tudjuk, hogy a legtöbb esetben a humán papilloma-vírus (HPV) hosszú idejű elhúzódó fertőzése áll a háttérben, amire a méhnyakrákszűréstől függetlenül vizsgáltathatják magukat a nők. Ha tehát HPV-szűrést is végeztetünk, azzal még előbbi védővonalat húzhatunk magunk elé, ez a teszt viszont nem ingyenes.
 • 45–65 éves korú nők számára kétévente: emlőrákszűrés, ami szintén hatékony szűrővizsgálat és az emlőrák is sokkal hatékonyabban gyógyítható, ha korai stádiumban felismerik. Fontos, hogy ha levélben időpontot kapunk, azt használjuk is ki, hiszen kapacitásuk határán dolgoznak a mammográfiás centrumok.

 • Vastagbélszűrés: a széklet vértartalom-vizsgálata a legújabb népegészségügyi szűrővizsgálat Magyarországon, melyet most vezetnek be. Ez egyáltalán nem fájdalmas vizsgálat, az ember maga vesz mintát a székletéből és a megfelelő helyre eljuttatja. Ez a módszer a másik vastagbélszűrési lehetőségnél (vastagbéltükrözés) egyszerűbb, és nincs szükség hozzá sem orvosra, sem pedig orvosi műszerekre. Mivel azonban csak közvetett információt ad az esetleges daganat jelenlétéről, gyakrabban kell végezni, évente célszerű a biztonság kedvéért. A vastagbélrák az első három vezető daganatos halálok között van, így érdemes elvégezni ezt is.

További szűrővizsgálati lehetőségek

 • Melanóma-szűrés: évente, télen vagy kora tavasszal célszerű elvégezni. A napsütés hatására ugyanis a festékes anyajegyek „megbolondulhatnak”. Érdemes időről időre – a nyári napsütéses időszakot megelőzően – megnézetni az anyajegyeket, hiszen rutinműtétnek számít eltávolítani a gyanús foltokat és életet menthetnek vele. Időnként ingyenes szűrővizsgálati kampányok is vannak (Pécsen is rendszeresen tartanak a PTE Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika munkatársai), érdemes ezeket a lehetőségeket kihasználni.

 • Prosztatarákszűrés: a hatékonysága nem tart ott, mint például a méhnyakrákszűrésé. Alapvetően vérvétel során mutatják ki a prosztataspecifikus antigénszintet, amelynek emelkedése utalhat prosztatarákra, de sok minden másra is, így nagy az esély arra, hogy az ember feleslegesen megijed tőle. Érdemes az orvossal konzultálni róla, hogy mi az előnye és a hátránya ennek a szűrésnek, és mindenki eldöntheti, alá akarja-e vetni magát.
 • + Tüdőrákszűrés: Magyarországon a vezető daganatos halálok, de jelenleg nincsen teljes lakosságra kiterjesztett ingyenes szűrés. Ez azért van, mert nem létezik egyértelműen hatékony szűrővizsgálat, habár korábban azt hitték, a mellkas-röntgenvizsgálat ilyen. A jelenlegi ajánlások szerint a kifejezetten erős dohányosoknak ajánlott az úgynevezett alacsony dózisú CT-szűrés, ami hazánkban azonban még nincs a szervezett szűrővizsgálatok között (de egyes privát szolgáltatóknál elérhető). A PTE Klinikai Központ Mellkassebészeti Osztálya és a Bioanalitikai Intézet orvosai dolgozták ki viszont azt a világon egyedülálló okostelefonos applikációt, amely segíthet abban, hogy a tüdődaganatot korai stádiumában felismerjék.

Nem ingyenes vizsgálatok

– A vércukor és a vérzsírok laborvizsgálatai igen gyakori népbetegségek megelőzésére valók, ezek ugyan nem ingyenesek, de megfizethetőek, ha valaki tenni szeretne az egészségéért. Sokan ajánlják a pajzsmirigy vizsgálatát is, ami szerintem viszont nem feltétlenül szűrendő, hiszen ezt sem az ilyen betegségek gyakorisága, sem a betegségek lefolyása nem feltétlenül indokolja. A tumormarkereket nem ajánlom szűrővizsgálatként, mert erre a célra nem igazán megbízhatóak, inkább daganatos betegek állapotának nyomon követésére alkalmasak – mondta a PTE intézetvezetője, dr. Kiss István.

Mi a helyzet a menedzserszűrésekkel?

Többnyire olyan vizsgálatokat tartalmaznak, amikért elég húzós összegetek kérnek és nem feltétlenül indokoltak orvosilag dr. Kiss István szerint. Az egyszerűbb csomagok által tartalmazott vizsgálatok közül némelyik (pl. máj- és vesefunkciós laborvizsgálatok, húgysavszint mérése, süllyedés, csontsűrűség- vagy EKG-vizsgálat) hasznos információkat adhat egészségi állapotunkról, és ha ez anyagilag nem jelent terhet, kockázatok, mellékhatások nélkül elvégeztethetők.

– A drágább szűrővizsgálati csomagok körében viszont kis túlzással néhol olyan betegségekre is megvizsgálják a menedzsereket, amik ritkák, mint a lottóötös – tette hozzá a szakember.

Hirdetés