Zöld Pécs: a héten ne üljünk autóba!

Az Ökováros-Ökorégió Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem idén is megszervezi, szeptember 16. és 22. között a már-már hagyományosnak mondható Mobilitás Hetet és Autómentes Napot, melyekkel céljuk a gyaloglás, a közösségi közlekedés és a kerékpározás népszerűsítése.

A hét eseményeivel városi sétára, az autóhasználat megosztására, az autós közlekedés kiváltására invitálják Pécs lakosait. Emellett a közösségi közlekedést használók számára 6 buszmegállóban teszik kellemesebbé a várakozást.

A Pécsi Tudományegyetemmel szervezett események keretében például az orvosi kar udvarán buszt festenek a hallgatók, illetve 5 napon át a város különböző helyein kerékpár gravírozásra is lesz lehetőség. A busszal közlekedők számára pedig biztosan örömhír, hogy szeptember 16-án a 7 napos buszjegyet 3500 helyett 2800 forintért – azaz a 72 órás jegy áráért – lehet megvásárolni.

A következő programokkal várnak mindenkit a szervezők 

Ökocaching – Sétálj velünk! – szeptember 16–22.

Okostelefon használatával applikációs ökocaching játékban 8 helyszín kereshető fel sétával vagy kerékpárral. Az első 150 játékos, aki legalább 6 helyszínről választ küld be, biopamut vászonszatyrot kap. Emellett kerékpáros kosarakat, dizájnkulacsokat, kerékpáros biztonsági felszereléseket, Balokány-ligeti csónakázást és állatkerti családi belépőt sorsolnak ki.

Kedvezményes heti jegy vásárlási lehetősége – szeptember 16–22.

A 7 napos jegyet 3500 helyett 2800 forintért – azaz a 72 órás jegy áráért – lehet megvásárolni. A jegy kizárólag szeptember 16-án hétfőn lesz kapható a Tüke Busz Zrt. bérletpénztáraiban.

Buszmegállók design berendezése – szeptember 16–22.

A cél a busszal közlekedők számára kellemesebbé tenni a várakozást 6 buszmegállóban. A helyszíneken zöld padokat, növényeket és ismeretterjesztő hirdetőoszlopokat helyeznek ki. Helyszínek: a Konzumtól az ÁOK-ig elhelyezkedő északi oldali megállók.

Mix and move a Centrum-parkolóban a fenntartható városi autózás népszerűsítése – szeptember 16–22.

Az autóval közlekedők számára figyelemfelkeltő dizájninstalláció kihelyezése 1-1 parkolóhelyen az autózás üveghatású gázok kibocsátásának és városi térhasználatának tekintetében.

Kerékpáros gravírozás (5*2 óra)

szeptember 16 hétfő – 14–16 óra Kórház tér (Next Step Coffe és az Otthon étterem között)
szeptember 18. szerda – 14–18 óra (Vargha Damján utca 3.)
szeptember 19. csütörtök 10–12 óra PTE-ÁOK kerékpártárolók mellett
szeptember 20. péntek 9–11 Kossuth tér (Tüke piac)
szeptember 21. szombat 9–11 Kossuth tér

TeleDiák – Iskolák bevonása a Mobilitás Héten a gépkocsiforgalom csökkentése érdekében.

„Telediák”: az akció keretében a gépjárművel járó szülőket és gyermekeiket is biztatni
szeretnék, hogy a környezetükben lévő gyerekek iskolába szállítását is vállalva
csökkentsék a járművek számát, ezzel a légszennyező anyagok kibocsátásának mértékét, és nem utolsósorban a dugókat is.

„Step & Go”

A PVSK Mecsek Fűszért Zrt. vízilabdázó csapat tagjai a Nagy Jenő utcában, a könyvtár előtti épületnél várják az iskolásokat, és egy kijelölt ösvényen kísérik fel a gyerekeket, akiket apró ajándékokkal is meglepnek.

„Zajszennyezés a városokban” – iskolai foglalkozások szeptember 17-én a Herman Ottó
Intézet közreműködésével.

Buszfestés – az ÁOK területén szeptember 19-én egyetemisták közreműködésével, a csuklós busz a későbbiekben forgalomba kerül.

Mobilitási Hét szelfi-fal a PTE-ÁOK buszmegállóban.

További információ ITT és ITT.

Hirdetés