Befejeződött a Szent Mór Iskolaközpont nagyberuházása: megújultak a tantermek, és felépült egy új, 1400 négyzetméteres tornacsarnok is, amelynek tetejét a diákok zöld szigetekkel tarkított iskolaudvarként használhatják. A csaknem kétmilliárdos beruházást csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át.

Egy éve, 2017 őszén tették le a katolikus egyházmegye által működtetett Szent Mór Iskolaközpont nagyberuházásának alapkövét, csütörtökön pedig már az avatóünnepséget tartották Pécsett. A munka ugyanis már teljesen befejeződött, elkészült az 1400 négyzetméteres, osztható, több sportágra is alkalmas tornacsarnok, amelynek tetején sporteszközök és zöld szigetek is találhatók a diákok örömére. Egyértelmű, hogy szükség volt a beruházásra, hiszen a mintegy 700 pécsi és környékbeli diáknak otthont adó iskolaközpontnak eddig nem volt tornaterme, a testnevelés órákat egy sportpályán tartották, amit télen egy sátorral fedtek le.

Az összesen 1,86 milliárd forintos, kormányzati, uniós és egyházmegyei forrásból elkészült beruházás során emellett megújultak az iskola egyéb részei is, laborfejlesztés zajlott, valamint új iskolabútorokat, hangszereket is vásároltak.

1400 négyzetméteres, osztható tornacsarnok épült a pécsi belvárosban

A csütörtöki ünnepélyes avatáson Udvardy György pécsi megyés püspök köszöntötte a résztvevőket.

– Nagyon régóta vártuk már ezt a napot, tanárok, szülők, diákok egyaránt. Ünnep és hála van most a szívünkben – fogalmazott a pécsi püspök, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki tett ezért a nagyszabású fejlesztésért, beleértve a hatóságokat, az államot, a város vezetését, az építőmunkásokat, de a szülőket, tanárokat, diákokat is, hiszen az előző tanév az építkezés közepette nem volt könnyű.

Ünnepélyes avatást tartottak csütörtökön az iskolaközpontban

Az eseményen köszöntötte a résztvevőket Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa, aki a pápa képviselője hazánkban.

A sportcsarnok teteje egyben iskolaudvar, sporteszközökkel és zöld szigetekkel

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára beszédében kiemelte, ez a beruházás új lehetőséget biztosít a pécsi fiataloknak. A pécsi illetőségű államtitkár szerint az egyházmegyei iskolák „sajátos, értékadó őrhelyek”, ahol időtálló értékeket kapnak a diákok. Az államtitkár felidézte az egy évvel ezelőtti alapkőletételt is, kiemelve, hogy most pedig éppen Szent Mór ünnepnapján tarthatják az avatást, aki Pécs második püspöke volt.

Megszépült, bővült a belvárosi iskolaközpont

Ehhez csatlakozott Páva Zsolt, Pécs polgármestere is, hangsúlyozva, hogy Mór nemcsak Pécs második püspöke, hanem az első magyar püspöke is volt, és bár ünnepét sok évtizedig nem lehetett méltón megemlíteni, az Pécs számára fontos nap. Páva Zsolt kiemelte: öröm, hogy ez a nagyszerű beruházás megvalósult, s egyben egy sorba illik, hiszen a kormányzat 2010 óta kiemelt ügyként kezeli a családok támogatását. Ennek számos elemét láthatjuk Pécsett, sorra újulnak meg az iskolák, óvodák, bölcsődék, most pedig egy újabb gyönyörű épület szolgálja a diákokat. Páva Zsolt polgármester úgy fogalmazott, ez a pécsi iskolaközpont már „régóta rászolgált” erre a beruházásra.

Csaknem kétmilliárdos oktatási fejlesztés zárult le a pécsi belvárosban

Hirdetés