Fantasztikus égi jelenségnek lehetünk szemtanúi!

Október 21-én, szombaton tetőzik idén az Orionidák meteorraj okozta csillaghullás. A jelenség több napon át tart, és bár nem olyan látványos, mint nyáron a Perseidák, csúcsidőszakban óránként akár húsz hullócsillag is feltűnhet az égbolton, és szerencsére még az időjárás is megengedi, hogy meglessük az izgalmas égi jelenséget szombaton. 

hirdetés

A National Geographic szerint az Orionidák meteorrajának idején a Halley-üstökösből származó porszemcsék pályája találkozik a Földével. Az Orionidákra jellemző, hogy a raj maximuma hosszan elnyúló, akár több éjszakán át is tarthat a nagyobb aktivitás. Pontosabban október 20-24-ig érdemes meteorvadászatra indulni.

Hol keressük?

A meteorok látszólagos kiindulási pontja a jól ismert Orion csillagkép feletti égrész. Leginkább a késő esti óráktól érdemes nézni a hullócsillagokat, egészen hajnalig. Ez idő alatt akár húsz meteort is megfigyelhetünk óránként, ha szerencsések vagyunk. Persze ez elenyésző szám a Perseidák óránkénti több száz villanásához képest, fényességük azonban átlag feletti, így ezek a gyors hullócsillagok is kellemes perceket szerezhetnek.

Ne felejtsük el, hogy a meteorvadászat a sötét égboltú helyszíneken élvezetes igazán, mutatjuk is, melyek a ’csillagbiztos’ helyek Pécsen és Pécs környékén.

Egyik tuti csillagnézegető pontja városunknak, a Nyugat-Mecsek legmagasabb hegye, a Jakab-hegy. Itt a városi fényektől már távol, pontosan 602 méter magasból számlálhatjuk a hullócsillagokat. Hasonló jó választás, ha kimegyünk Pusztabányára, ami mintegy 400 méter magasan fekszik, fennsíkjain pedig kényelmesen elterülhetünk egy pokrócon. Ha autóval érkeznénk, a Zobákpusztánál kezdődő erdészeti úton közelíthetjük meg Pusztabányát, gyalogosan a leggyakoribb útvonal Hosszúhetény, illetve a szomszédságában lévő Püspökszentlászló felőli út.

Magas, nyugodt és a városi fényektől távoli pont még a Cigány-hegyi kilátó, a Keleti-Mecseknek szinte a geometriai középpontjában álló toronyból úgy is tűnhet, mintha a csillagok karnyújtásnyira lennének, de ha sokat nem akarnánk autózni a pazar látványért, akkor Orfű felé félúton, a Remete réten is kiteríthetünk egy pokrócot, hogy lássuk az Orionidákat.