Forradalmi újítás a rákgyógyításban: értékes eszközt fejlesztenek pécsi fizikusok

Egy 3,6 millió euró összköltségvetésű nemzetközi projektben vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének kutatói, akiknek hatalmas szerepe lehet egy rákgyógyászati célú eszköz továbbfejlesztésében.

hirdetés
Uránia Mozi

A PTE lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a projekt nem kevesebbre vállalkozik, mint egy asztali méretű elektrongyorsító létrehozására, mellyel a rákgyógyászati célra javasolt flash-terápiát fejlesztenék tovább. A ma már hagyományosnak mondható módszerénél az elektronok gyorsítása több száz, vagy akár ezer méter hosszú, föld alatti csőben történik.

Egy ilyen nagy berendezés megépítése hatalmas költségeket igényel.

Az egyre több nagyteljesítményű készülék és a technika fejlődése azonban utat nyitott a lézeres elektrongyorsítás felé. Az elektronokat itt egy néhány milliméter hosszú és egy aprócska (a milliméter ezred részénél is kisebb) átmérőjű hullámszakasz gyorsítja fel akár több fokozatban. A rendkívül kis átmérő azonban jelentősen korlátozza a felgyorsítható elektronok számát – derül ki az egyetemi tájékoztatóból.

A Pécsi Tudományegyetem fizikusai viszont egy olyan extrém nagy energiájú elektromágneses impulzusok (úgynevezett terahertzes impulzusok) előállításával és kutatásával foglalkoznak, melyek hullámhossza ezerszer nagyobb a hagyományos lézerek hullámhosszánál. Ha pedig a hagyományos lézereket ilyen fényforrásra cserélik le, jelentős lépést lehet tenni nagyobb elektroncsomagok kis helyen való gyorsítása érdekében.

A pécsi fizikusok – immár több mint két évtizede tartó – világszintű kutatásainak eredménye, hogy a szegedi ELI lézerközpont számára kifejlesztett nagyértékű különleges terahertzes berendezések leszállítása után, egy újabb, nagy presztízsű európai uniós kutatásban is meghatározó szerepet töltenek be.