Roaming: azért mégsem olyan egyszerű minden!

Végre nem kell számolgatni a másodperceket külföldön telefonálás közben, viszont az internethasználat miatt egy kicsit lehet aggódni: június közepétől nincs többé roaming az EU-n belül. Azért ez mégsem olyan egyszerű, mert a belföldi kedvezményeket nem mindig adják meg. Szóval óvatosan!

hirdetés

Június 15-től végképp búcsút mondhatunk a roamingnak az EU április elején megszavazott rendelete nyomán. Ez annyit jelent, hogy a hazai áraknak megfelelően, változatlan díjszabással telefonálhatunk és sms-ezhetünk a határokon túl, a hívásfogadás is díjmentessé válik. Persze meg vannak szabva a határok: a szolgáltató négy hónap után ellenőrizheti, milyen hálózatba beszélünk a legtöbbet, ha pedig túl sok a külföldi, jöhetnek a súlyos pluszköltségek!

Mindhárom nagy magyar szolgáltatót megkérdeztük a részletekről.

Telekom

Az eddigi statisztikák szerint a legnagyobb forgalmat eddig is az uniós országokban bonyolították le, pontosabban Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban és Horvátországban. A Telekom harminchét országban, százöt hálózatban működtette a roaming-szolgáltatást. Tapasztalataik szerint az utóbbi években rohamosan nőtt az adatforgalom külföldön, a szabad roaming pedig most újabb lendületet adhat ennek a tendenciának.

A hálózaton belüli korlátlan beszélgetést viszont továbbra is csak belföldön lehet használni, ugyanúgy, ahogy a flottás kedvezményeket is. Külföldön erre nem vonatkozik az új rendelet, ott normál percdíjjal folytathatjuk a csevegést és az sms-ezést.

A Telekomnál szintén nem használhatóak roaming helyzetben a kifejezetten belföldre irányuló díjcsomagok és kedvezmények – Extra Net, Családi mobil opció, Telemátrix és így tovább.

EU-s tengerparton, nyaralás közben – nincs emelt tarifa

Az üzleti díjcsomagok esete szinte kivétel nélkül megegyezik a lakossági csomagokéval, mind a lebeszélhetőséget, mind a mobilnet adatforgalmát illetően.

A mobilnetről: a használt díjcsomagban foglalt adatmennyiség az EU területén bárhol felhasználható, kivéve a Net&Roll csomagokat, itt még a régi szabályozás érvényes. A feltöltőkártyásoknál a Domino díjcsomagokban lévő adatmennyiség szintén teljesen felhasználható.

És mi a helyzet, ha elfogy az adatkeret? Roaming helyzetben a forgalom leáll, de igényelni lehet további internethasználatot EZEN a díjmentesen elérhető oldalon.

Végül az ingyenes roaming feltételeiről: alapvetően ez a kedvezmény az ideiglenesen külföldön tartózkodóknak kedvez, nem az életvitelszerűen kint élőknek. Ezért a szolgáltatók négy hónapra visszamenőleg vizsgálhatják az adatforgalmat. Ha azt tapasztalják, hogy túlnyomó részt külföldön telefonál, az előzetes értesítést követően többletdíjat számolhatnak fel.

Telenor

Ugyanígy szankcionál a Telenor is, ha a roamingozás átcsap életvitelszerű használatba. Életvitelszerű használatnak az minősül, mikor az ügyfél a hívószámát a vizsgálatot megelőző négy hónap során túlnyomórészt – ez ötven százalékot jelent – belföldön használja.

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a Telenor először sms-ben értesíti az előfizetőt, majd ha a rá következő héten belül sincs változás, jönnek a többletdíjak. Ezek egészen addig tartanak, amíg a fenti arányok (50%-os belföldi használat) helyre nem állnak.

A többi EU-s szolgáltatónak is lehetősége lesz többletdíjak felszámolására, ha azt észleli, hogy saját kártyáját jószerivel csak más, külföldi hálózatokban használják.

A belföldiekkel azonos áron vehetik igénybe a szolgáltatásokat a unión belül tartózkodók.
Remélik, ez kedvezően hat majd a roamingolási szokásokra.

A mobilinternet terén érdemes figyelni

Vodafone

A Vodafone-nál már jó ideje lehetőség van a díjmentes roamingra. Legalábbis azoknak a Red EU ügyfeleknek, akik 2015 áprilisában váltottak Vodafone EU Roaming szolgáltatásra, a többi előfizetőnek pedig 2016 áprilisától. Így rájuk nem lesznek hatással az uniós roaming-díjak kivezetése – már korábban sem kellett ilyet fizetni.

A feltöltőkártyásoknak szintén nem kellett a korábbiakban roaming-díjat fizetniük, amennyiben díjmentesen aktiválták az Európa hazai áron opciót. Ez marad, és a hazai perc és SMS alapdíjakkal telefonálhatnak vagy küldhetnek haza üzenetet az EU tagállamokból, valamint Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Svájcból és Törökországból. Az alapdíj Vodafone Tuti esetén 19Ft/perc vagy sms.

A szolgáltatások változásáról ezeken a linkeken lehet tájékozódni:

Telekom

Telenor

Vodafone

Érdemes minden szolgáltatónál érdeklődni, hiszen látszik, bizonyos hazai csomagoknál mások a feltételek. 

Erre érdemes figyelni
Erre érdemes figyelni Nem használhatjuk fel maradéktalanul a hazai adatkeretünket, vagyis hiába fizetünk elő egy nagy adatforgalmú csomagra, külföldön a csomagunktól függően 30-60 százalékkal kevesebbet internezhetünk. A határértéket túllépve jön a csekk, vagyis gigabájtonként csaknem háromezer forint! Több internetszolgáltató által forgalmazott mobilinternet előfizetések (UPC, DIGI, stb.) amelyek a magyar mobilcégek hálózatát használják, továbbra is csak Magyarországon használhatók, pedig a szolgáltatónak és az előfizetőnek sem keletkezne többletköltsége. Nem kell elhagynunk Európát, hogy a gatyánk is rámenjen a barangolásra, mert van sok ország, ahol továbbra is indokolatlanul magas díjakért használhatjuk a telefonunkat a 2-es és a 3 díjzónában. A legnagyobb meglepetés az internet használatban lehet, ezért ha nem akarunk magas számlát kapni, érdemes kikapcsolni az adatforgalmat. Elég egy magyar hír oldal megtekintése vagy néhány fotó posztolása közösségi oldalunkra, több tízezres szálára számíthatunk. 10 MB adatforgalom várhatóan 25 ezer forintal növeli meg a számlánkat, de ha ezt egy tengeri turista hajón utazva tesszük meg akkor az csaknem 100 ezer forintunk bánja! Svájcban, Boszniában, Szerbiában, Koszovóban, Montenegróban, Ukrajnában és Észak Cipruson a híváskezdeményezés Magyarországra 325,00 Ft /perc, a hívásfogadás 150 Ft /perc, egy SMS 122 Ft/db az internetezés 236,93 Ft/0,1 MB. Macedóniában, Albániában, Moldovában, Fehéroroszországban és a Feröer-szigeteken a híváskezdeményezés Magyarországra 889,00 Ft /perc,a hívásfogadás 375 Ft /perc, egy SMS 220 Ft/db az internetezés pedig 277 Ft/0,1 MB A barangolás díjai sokszor nem a földrajzi távolságtól függenek, így lehet, hogy az EU több országának tengeren túli külbirtokáról, több mint a 20 ezer kilométerre lévő Bora Boráról olcsóbb hazatelefonálni, mint Kárpátaljáról. Az EU zónába tartozik Dél-Amerikában Francia Guyana, a karib térségben Martiniqe, Guadeloupe, Dominikai Közösség és Réunion vagy az Atlanti Óceánban az Azori-szigetek, Kanári szigetek, és Madeira. Nem EU-s országban érdemes az első benzinkútnál helyi SIM-kártyába beruházni, általában 600-800 forintért már 1GB-os internet használathoz lehet hozzájutni.