Tudta? Ma van a π világnapja!

A majdnem minden napra jutó világnap közül az egyik legérdekesebb minden bizonnyal a pi ünnepnapja. Az irracionális szám története önmagában felér egy feladvánnyal, még verseket és dalokat is ihletett.

hirdetés

Bár Albert Einstein március 14-én született (1879-ben), azt nem tudni, hogy hányszor használta számításaiban a pit, (π). Iskolai tanulmányainkból azonban tudjuk, hogy a matematikusokat több ezer éve foglalkoztatja ez a különleges irracionális szám.

A π a matematikában és fizikában használt valós, irracionális, egyben transzcendens szám, értéke nem határozható meg pontosan. Értéke a kör kerületének és átmérőjének hányadosa. Neve a kör kerülete görög nevének első betűjéből ered (perimetrosz=kerület).

Azt nem tudni, hogy kik használták először számításaikban a pit, történészek szerint perzsa építészek már 2500 évvel ezelőtt, Perszepolisz építésekor is alkalmazták geometriai műveleteikben.

National-Pi-Day

Történelmi források szerint elsőként Ghiasoddin Mohammad Kashani muzulmán tudós számolta ki a pi értékét több tizedesjegyig, az utána alkotott matematikusoknak már csak a π értékének pontosítását kellett elvégezniük. Igaz, ennek a mai napig nincs vége, manapság számítógépek segítségével már több trillió tizedesjegyig kiszámították értékét.

A π-nek 1989 óta van világnapja, nem véletlenül március 14-én (az év harmadik hónapjának 14. napja), leginkább Larry Shaw amerikai fizikusnak köszönhetően, aki San Franciscóban vette rá néhány kollégáját az említett évben, hogy járkáljanak körbe-körbe az Exploratorium elnevezésű tudományos múzeumban, majd egyenek pitét. A következő pár évben ugyanezt tették, az eseményhez további intézetek és tudósok csatlakoztak, így nőtte ki magát nemzetközi ünneppé.

Az irracionális szám sokakat megihletett, versek és dalok is születtek különböző tudósok és művészek által. A legismertebb magyar nyelvű π-verset Szász Pál matematikus írta 1952-ben. Íme:

3    1     4   1      5          9
Nem a régi s durva közelítés,
2       6         5      3      5
mi szótól szóig így kijön

8               9
betűiket számlálva.
7                9           3
Ludolph eredménye már,
2    3         8          4        6
ha itt végezzük húsz jegyen.
2         6       4      3     3        8
De rendre kijő még tíz pontosan,
3    2        7            9
Azt is bízvást ígérhetem.

Ez 3,141 592 653 589 793 238 462 643 383 279…

Azt érdemes tudni, hogy a jó pi-versek sok számjegyet adnak meg és szigorúan a tárgynál maradnak. Ezeknek a kritériumoknak csak igen kevés mű tud eleget tenni.

Végül álljon itt a neves brit zenész, Kate Bush π-dala: