Elektronokat lőnek Pécsen a betegekbe

Újabb lépéssel került közelebb a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézete ahhoz, hogy a régió rákgyógyítási központja legyen. Csütörtökön délelőtt mutatták be az intézet új, modern sugárterápiás készülékét, amely egy korábbi, elöregedett berendezés helyett szolgálja a betegek gyógyulását.

hirdetés

A 350 millió forintot érő lineáris gyorsító bemutatóján Kollár Lajos professzor elmondta, hogy az új eszközt egy többlépcsős folyamat részeként állítják hadrendbe Pécsen.

lineáris gyorsító, hl03

– Egy komplex onkológiai projekt közeledik a végéhez, amely több részből áll. Van beruházási része, amely során teljesen új, korszerű épületben fog működni az intézet. Emellett zajlik a gépparkot érintő fejlesztés is, ennek eredményeként nemrég egy közelterápiás készüléket állítottunk üzembe, most pedig az ország egyik legkorszerűbb sugárterápiás berendezését építjük egy elavult eszköz cseréje révén.

A korszerű lineáris gyorsító a daganatos betegek sugárkezelését illetően alapkészüléknek számít.

lineáris gyorsító, hl01

A daganatos betegek közül minden második páciensnél játszik komoly szerepet a sugárterápia, hogy kigyógyuljanak a kórból. Ezen sugárterápiás kezelések hatására az egyéb gyógyszeres és műtéti kezelésekkel együtt sok beteg nagyon jó eséllyel lép a teljes gyógyulás útjára.

Mangel László professzor, az intézet vezetője szerint a korábbi berendezésekhez képest sokkal pontosabban lehet ellenőrizni a kezelés kivitelezésének hatékonyságát, sokkal komolyabb szakmai módszereket lehet elvégezni az új készülékkel.

A következő napokban beüzemeltetésre váró 350 millió forintos készülék havonta félszáz baranyai és Tolna megyei rákbetegeinek nyújt hatékony kezelést. A tervek szerint év végére befejeződő kétmilliárdos projekt révén létrejön Pécsen a régió onkológiai centruma.

A lineáris gyorsító mellett már a betegek rendelkezésére áll a nemrég átadott brachyterápiás (közelterápiás) készülék, egy TeleCobalt besugárzó, valamint egy már több éve működő, nagy pontosságú besugárzásra képes, egyebek mellett agytumorok kezelésére alkalmas berendezés is.