21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
Kezdőlap#PécsÚj pécsi hagyomány született: hatalmas siker volt a Kodály aperitif

Új pécsi hagyomány született: hatalmas siker volt a Kodály aperitif

Az új pécsi fesztivál nem csupán elcsábította a belvárosban sétálókat, de több ezer fős közönséget vonzott a Kodály Központ előtti térre. A Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ötnapos rendezvényén volt operagála, jazz, népzene, zenés irodalom, film- és utcazene, de még bordal is. Ezzel kiteljesedett, és megtelt élettel a tíz éve nyílt hangversenyterem.

A zene zamata – hű maradt szlogenjéhez a Kodály aperitif, és megszólított mindenkit, aki fogékony a minőségi koncertekre, a színvonalas családi programokra. A bejárat előtt felállított hatalmas színpad előtt a közönség borospohárral a kezében, vagy akár pokrócon elheverve, kutyussal az ölében hallgatta Rossini legszebb dallamait, a Fonó Zenekart, és a Star Wars zenéjét a csillagos ég alatt. Az augusztus 20-i ünnepi műsor részeként a hagyományos kenyéráldás végén dr. Kvanduk Frigyes általános helynök a kultúrára éhes közönséget is megáldotta – foglalta össze az elmúlt hétvége történéseit a PFZ a ZSÖK-kel közös közleményében.

Íme néhány hangulatos kép a rendezvényről:

– Örülünk, hogy rögtön az első Kodály aperitif ilyen elsöprő sikert aratott. Minden megvalósult, amit megálmodtunk, sőt, talán még több is. A jövőre nézve minden adott ahhoz, hogy akár Pécs egyik meghatározó fesztiváljává váljon az esemény – számolt be Bánkuti Péter, a főszervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. operatív igazgatója.

– Több mint tíz éve vártam ezt a pillanatot. A Kodály Központ építésekor megálmodtuk az építész tervezőkkel, hogy a bejárat előtt és a teraszon szabadtéri hangversenyeket fogunk tartani. Tegnap elképesztő sok örömteli üdvözlet érkezett a zenekarhoz a közönségtől, ma már biztosan mondhatjuk, hogy megérte a várakozás! A görög amfiteátrumokat idéző modern tér épp olyan vonzó és inspiráló a muzsikusok és a hallgatóság számára is, mint a Kodály Központ hangversenytermének különleges atmoszférája. Az Aperitif valóban egy ízgazdag étvágygerjesztő lehet a szeptemberben induló évadhoz. Jövőre folytatjuk! – mondta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

Jobb nyitánya nem is lehetett volna a rendezvénynek, mint Pécs kedvenc zenekarának Rossini-gálája, amit a Modern Art Orchestra koncertje követett.

Telt házzal zajlottak az augusztus 20-i ünnepi programok a Fonó Zenekarral, a kenyéráldással és a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyével.

Sokan voltak kíváncsiak a Kodály Központ rejtett zugait bemutató házbejárásra, a gyerekprogramokra, a fényfestésre, a Vivat Bacchus és a Band of StreetS koncertjeire, de nagy sikert aratott az Az vagy nekem című zenés irodalmi program is. A rendezvény záróprogramja is telt házas volt: sok százan dúdolták együtt kedvenc filmzenéjüket a Pannon Filharmonikusokkal – olvasható a közleményben.

A finom falatokról és a hűsítő kortyokról a Partisan cafe & bar Szabi a Pék, a pécsi Zsolnay Étterem, és a Pécsi Kosár Közösség gondoskodott.

Az új pécsi fesztiválról itt írtunk korábban:

A Kodály Központ terasza lesz Pécs főtere augusztusban!

Íme a legújabb pécsi fesztivál – pár nap, és érkezik a Kodály aperitif

Kodály aperitif: igazi mediterrán hangulatú gálával indult a pécsi fesztivál

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő