0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A piaci várakozásokkal ellentétben júniusban gyorsult az infláció: a fogyasztói árak 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

hirdetés

Az elemzők a májusi 5,1 százalékos inflációt követően lassú mérséklődést vagy stagnálást vártak, de semmiképp sem számítottak az áremelkedés gyorsulására. Az idén az első hat hónapban átlagosan 5,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció júniusban nem változott az előző hónaphoz képest, 12 havi összehasonlításban 3,5 százalékra csökkent az előző havi 4,0 százalékról. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi árindex viszont 4,7 százalékra gyorsult a májusi 3,8-ról, az egyhavi 0,4 százalék volt az előző havi 1,3 százalékról.

Mináry Borbála, a KSH munkatársa elmondta, hogy a havi inflációt elsősorban az idényáras élelmiszerek, illetve a háztartási energia drágulása hajtotta. Az élelmiszerek elsősorban a rossz termés miatt drágultak a vártnál jobban, az energiárakat pedig a támogatási rendszer megváltozása befolyásolta.

Mint hozzátette, a ruházati cikkek 1,6 százalékos havi árcsökkenése a szokásosnál korábban kezdődő kiárusításokkal magyarázható.

Az élelmiszerárak júniusban 0,8 százalékkal nőttek döntően az idényáras élelmiszerek 7 százalékos drágulás miatt. Enélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkent volna. Csökkent 5,6 százalékkal az étolaj, 3,3 százalékkal a tojás, 2,7 százalékkal a cukor, 2,3 százalékkal a sertészsiradék és 2,1 százalékkal a kávé ára májushoz képest.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal emelkedett a háztartási energia ára, az ártámogatási rendszer változása miatt, míg a szolgáltatások körében az átlaggal megegyező mértékű volt a drágulás, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 1,5 százalékkal kellett többet fizetni.

A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint májusban. A szeszes italok, dohányáruk ára összességében nem változott, míg az egyéb cikkek árai kis mértékben, 0,1 százalékkal csökkentek.