140 fegyvert loptak el egy ukrán rendőrtiszti egyetemről

A független Ukrajna eddigi legnagyobb fegyverlopását követték el Lembergben (Lvivben), ahol az ukrán belügyminisztérium rendőrtiszti egyetemének fegyvertárából mintegy 140 éles lőfegyvert tulajdonítottak el és bocsátottak áruba.

hirdetés

A nagy port felvert esetről kedden beszámoló Szegodnya című ukrán napilap úgy értesült, hogy a lembergi rendőrtiszti egyetem fegyvertárának lopással gyanúsított és már őrizetbe vett munkatársa a pisztolyokat darabonként 350, a géppisztolyokat 500 dollárért árusította.

A fegyverek – Makarov-pisztolyok, Kalasnyikov-géppisztolyok, puskák és egy golyószóró – eltűnésére úgy derült fény, hogy szeptember 16-án a kelet-ukrajnai Harkivban az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU nyomozói őrizetbe vették az egyik kerületi rendőrkapitányság több munkatársát, amint azok öt Makarov-pisztolyt akartak eladni – olvasható a cikkben.

Miután kiderült, hogy a lefülelt harkivi rendőrök már 25 revolveren és több Kalasnyikov-géppisztolyon is túladtak, Anatolij Mogiljov belügyminiszter elrendelte valamennyi rendőrségi és belügyi oktatási intézmény fegyvertárának ellenőrzését.

Ennek nyomán bukkantak a közel másfélszáz éles lőfegyver hiányára a lembergi rendőrtiszti egyetemen, ahová Kijevből azonnal különleges vizsgálóbizottságot menesztettek Dmitro Vorona belügyminiszter-helyettes vezetésével.

A lembergi belügyi felsőoktatási intézményben a sajtónak azt mondták, hogy a hiányzó lőfegyvereket nem egyszerre, hanem évek alatt lopták el, úgymond, a jelenleg bíróság előtt álló Jurij Lucenko belügyminisztersége alatt uralkodó fejetlenségnek köszönhetően.

A napilap riporterei azonban kiderítették, hogy az egyetem fegyvertárának készlete hiánytalan volt a legutóbbi, idén augusztus végén tartott központi ellenőrzés idején.

Az újság úgy tudja, az ügy felderítésébe bevont SZBU hajlik arra, hogy a fegyverlopásnak külföldi szála is van. A szakszolgálat szerint nem zárható ki, hogy a fegyverek egy részét valamelyik külföldi titkosszolgálat megrendelésére lopták el, s hogy azok idővel valahol a Balkánon tűnnek fel.

Egy SZBU-s forrás a lapnak elmondta, hogy a Lembergben eltulajdonított fegyvereket valamelyik kelet-európai ország titkos ügynökei is megvásárolhatták, hiszen idén nyáron már történt külföldiek részéről kísérlet nagy mennyiségű pisztoly megvételére Kárpátalján, ottani rendőröktől.