7 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
Kezdőlapne pipáld ki1941-ben megölt zsidók földi maradványaira bukkantak egy romániai sírban

1941-ben megölt zsidók földi maradványaira bukkantak egy romániai sírban

1941-ben megölt zsidók földi maradványait tartalmazó tömegsírt fedeztek fel a romániai Iasi megyében, egy erdőben Popricani település mellett – jelentették be pénteken Bukarestben a romániai holokausztot vizsgáló országos intézet vezetői.

Alexandru Florian, az intézet igazgatója a sajtónak elmondta: a sír feltárása annak a kutatási projektnek a részét képezi, amely a romániai holokauszt történetét vizsgálja, új információkat keresve az Antonescu-féle diktatórikus rendszer idején eltűnt személyekről.

A sajtóértekezleten dokumentumfilmet is bemutattak a sír feltárásáról, a filmben a romániai holokauszt néhány szemtanúja is megszólalt. Az intézet szerint tizenhat holttest maradványaira bukkantak, köztük egy gyermek csontvázára.

A romániai holokauszttal kapcsolatban még nincsenek pontos és végleges adatok, mivel a román hatóságok és a román társadalom egyes részei hosszú időn át vitatták, hogy Romániában volt-e egyáltalán holokauszt. Egy nemzetközi bizottság, amelynek elnöke a holokauszt-túlélő, Nobel-békedíjas Elie Wiesel volt, 2004 novemberében állapította meg, hogy Románia polgári és katonai hatóságait terheli a felelősség 280-380 ezer romániai és ukrajnai zsidó haláláért.

Az 1940 és 1944 közötti időszakban Románia a náci Németország szövetségese volt. Ez idő alatt több zsidóellenes pogromot hajtottak végre az országban, a legnagyobbat 1941-ben az ország északkeleti részén fekvő Jászvásáron (Iasiban). Románia a német Wehrmacht által meghódított szovjet területeken is részt vett koncentrációs táborok felépítésében és működtetésében.

A zsidók tömeges deportálása 1941-ben kezdődött az akkor Romániához tartozó Bukovinából. 1942 nyaráig összesen 120 ezer zsidót deportáltak a „halálvonatokon”, akik közül tízezrek pusztultak el útközben. Pogromok és deportálások színhelye volt Bukarest, Iasi, valamint Dél-Erdély, Besszarábia (a mai Moldova) és Bukovina.

A második világháború előtt mintegy 800 ezer zsidó élt Romániában. A holokauszt túlélőinek többsége később kivándorolt Izraelbe, jelenleg mintegy 12 ezer főt számlál a romániai zsidó közösség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő