200 milliárdos kárt okozott az idei ár- és belvíz

Az idei májusi és júniusi árvíz és belvíz összesen 200 milliárd forintot meghaladó kárt okozott; 349 lakóház semmisült meg vagy vált lakhatatlanná, ebből 317 Észak-Magyarországon, a legtöbb – 201 épület – Felsőzsolcán. A kabinet eddig több mint 36 milliárd forintot költött a helyreállításra.

hirdetés

Ebből 4 milliárd forintot biztosít az önkormányzatok árvízi költségeit fedező vis maior keretre, az állami szerveknek 14 milliárd forintot juttatott a védekezésre, a közintézmények helyreállítására 5 milliárd forintot különített el, az uniós források felgyorsításával pedig 10 milliárd forintot csoportosított át – tájékoztatta a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság az MTI-t.

A megsemmisült lakóházak pótlására vagy új lakóház vásárlására 3,170 milliárd forint támogatást biztosítanak. A kormány határozatban rögzítette azt is, hogy egy ház újjáépítésére 9 millió forint állami támogatást ad legfeljebb; egy négyzetmétert 137 ezer forintból kell “kihozni”.

A kabinet intézkedései közé tartozik az a júliusi megállapodás is, amelynek értelmében a tíz legnagyobb magyar szállítócégből álló Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum ígéretet tett arra: a fuvarozók az év hátralévő részében Magyarországon tankolják meg járműveiket és ezzel legalább 2 milliárd forinttal növelik az állam adóbevételeit. A pluszbevételt a kormány az árvíz utáni helyreállításra fordítja.

Őszre elkészül a megrongálódott közlekedési infrastruktúra helyreállításának ütemterve, a helyreállítás teljes költsége meghaladja a 30 milliárd forintot.

Ezek mellett a kormány támogatást igényelt az Európai Unió Szolidaritási Alapjától is az árvízi károk felszámolásához.