29 korrupt rendőrt tartóztattak le

Huszonkilenc rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba Romániában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt fogadtak el bűncselekményt elkövető személyektől vagy éppen megzsaroltak ártatlan embereket.

hirdetés

A bukaresti rendőrökre egy nappal korábban csaptak le, és vették őrizetbe őket. Szerdán a bíróságnak kellett döntenie az előzetes letartóztatásba helyezésükről, s az helyt adott az ügyészek kérésének.

A nyomozóhatóság szerint a gyanúsítottak szolgálatban kenőpénzt kértek a forgalomban megállított gépkocsivezetőktől. A gyanúsítottak általában luxusautókat állítottak meg, és a sofőröktől pénzt kértek, azzal fenyegetve meg őket, hogy a csúszópénz megtagadása esetében elveszik a jogosítványukat.

A rendőrök prostituáltaktól és kerítőktől is pénzt követeltek, és cserébe felkínálták nekik, hogy eltekintenek a bírságtól, ha hajlandók fizetni.

Az ügyészek szerint a rendőrök nem alkottak szervezett bűnözőcsoportot, hanem általában csak ugyanabban a váltásban dolgoztak. Rendszerint 50 és 600 lej (3500 és 42 ezer forint) közötti összegeket követeltek, s a “bevételt” szolgálat lejárta után elosztották egymás között. Az ügyészek szerint októberben és novemberben több mint százszor követeltek kenőpénzt a rendőrök.

Romániában tavaly márciusban több száz rendőrt és határrendőrt tartóztattak le a hatóságok szintén korrupció gyanújával.