293: erősödik a forint

Bizakodó befektetői hangulatban erősödésnek indult a forint csütörtökön, korrigálva előző napi jelentős veszteségét.

Az eurót délután fél háromkor 293,05 forinton jegyezték a nemzetközi devizakereskedelemben a szerda esti 296,22 forint után. A forint csütörtöki árfolyamával visszatért a hétfőn jellemző szintre.

hirdetés

A svájci frankot csütörtök délután 243,20 forinton jegyezték a szerda délutáni 245,63 forint után. A dollár 221,42 forinton áll, gyengébben a szerda esti 225,30 forintnál, a jen jegyzése pedig 2,7165 forintra csökkent 2,7830 forintról.
Az EU/IMF-megállapodás mielőbbi megkezdése és gyors lezárása mellett vállalt magyar elkötelezettség csütörtökön már nagyban oldotta a korábbi piaci fenntartásokat, a forint az egyébként is javuló nemzetközi befektetői hangulatban erősödésnek indult.

Az egy hete tartó nyugtalanság után a görög adósságcsere határidejének lejárta előtt, az akció sikerében bízva csütörtökön már bizakodás lett úrrá a nemzetközi piacokon: mind a tőzsdeindexek, mind a kockázatosabb befektetési eszköznek tekintett devizák árfolyama emelkedett.

A lengyel zloty egy százalékkal, a cseh korona 0,25 százalékkal erősödött.

A görög adósságcsere megvalósíthatóságával szemben felmerült piaci fenntartások miatt kialakult befektetői kockázatkerülés az eurót egy hét alatt 1,3480-as dollár jegyzésről 1,3100 dollár közelébe gyengítette. Csütörtök reggeltől azonban az euró már 1,3140 dollárról 1,3250-re erősödött.

Szerdán a forint még jelentősen gyengült, részben a nemzetközi piacokon uralkodó befektetői kockázatkerülés, részben az EU/IMF készenléti elővigyázatossági hitelkeretről folyó tárgyalások valószínű elhúzódásáról kialakult piaci vélemények miatt.

A forint a múlt héten szerda-csütörtökön még 287-es euró jegyzésen állt. Ehhez képest ezen a héten szerdán a legmagasabb euró jegyzés 297,36 forint volt, ami a január 26-i szintnek felel meg. A forint idei január 5-i árfolyammélypontja óta közel tíz százalékkal erősödött az euróval szemben.