30 milliárdot spórolt az állam az elszámoltatással

Több mint 30 milliárd forintot spórolt a magyar állam az elmúlt hónapokban az elszámoltatás keretében végzett vizsgálatok eredményeként – közölte Budai Gyula csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elszámoltatási kormánybiztos kifejtette: a korábban vizsgált Omninvest vakcinagyártó cég 2,5 milliárd forintot fizetett vissza a büdzsébe, mivel nem megfelelően használta fel az állami támogatást.

Az IKR Zrt. kereskedelmi bankoktól kapott, 80 százalékos állami garanciavállalású hitelével kapcsolatos vizsgálatnak köszönhetően – folytatta – megmaradt a költségvetésben az az 5 milliárd forint, amelyet a kezességi szerződésben foglalt feltételek megvalósulása miatt lehívhattak volna.

A legnagyobb sikernek a péti Nitrogénműveket érintő vizsgálat eredményét nevezte Budai Gyula, ugyanis – mint közölte – a társaság teljes egészében előtörlesztette a Magyar Fejlesztési Bank felé fennálló, jogszabály alapján, illetve egyedileg nyújtott, állami készfizető kezességgel biztosított hiteleit, összesen mintegy 23 milliárd forintot.