’56-osok az emlékmű ellen: saját pénzből bontanának

Saját költségükön vállalnák az 1956 szellemiségét ápoló szervezetek a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára 2006-ban állított városligeti emlékmű lebontását – olvasható a Magyar Hírlapban.

hirdetés

A napilap cikke felidézi, hogy a vaskefének csúfolt emlékmű lebontását és helyébe új, méltó mementó emelését a Corvin-közi Bajtársi Közösség, a Pesti Srác Alapítvány, az 56-os Magyarok Világszövetsége és az 56-os Alapítvány kezdeményezte. Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, a Corvin-közi Bajtársi Közösség kuratóriumi elnöke a közösség tavaly októberi kitüntetésátadó ünnepségén jelentette be a célkitűzést.

“A jelenlegi emlékmű csúf arculcsapása a forradalomnak és mártírjainak. Sokkal inkább emlékeztet a november 4. utáni lerohanásra és a véres megtorlásra” – mondta a Magyar Hírlapnak Wittner Mária.

Az idei, ötvenötödik évfordulóra az emlékmű lebontása lenne a szervezetek számára a legnagyobb ajándék – közölte Trencsényi László, a Pesti Srác Alapítvány kuratóriumi elnöke, s hozzátette: “tudjuk, hogy a kormány és a főváros is nehéz anyagi helyzetben van, ezért minden segítségünket felajánljuk. Viselnénk a lebontás költségeit is, ehhez kérjük a városvezetés engedélyét.”

Wittner Mária szerint a rövid idő miatt az a reális cél, hogy ebben az évben a régi emlékművet lebontanák, s jövőre, 1956 ötvenhatodik évfordulójára állítanák fel az újat.

Csomós Miklós, Budapest oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese a napilap megkeresésére elmondta: az ’56-os emlékművel és annak lebontásával kapcsolatos kérdések jelenleg nincsenek napirenden.