600 fővel növelnék a honvédség létszámát

Általános vitára bocsátotta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfői ülésén azt a határozati javaslatot, amely 600 fővel bővítené a honvédség létszámát; elfogadták az önkéntes tartalékos rendszer kialakításának felgyorsítását is.

hirdetés

A bizottság előtt Simicskó István honvédelmi államtitkár elmondta: az eddigi határozat úgy módosul, hogy a katonai felsőoktatásban részt vevő hallgatók részére létrehoznának egy zászlóaljat, amely összesen 600 fős bővítést jelentene. A bizottság elé került az a törvényjavaslat is, amelyben a honvédelmi tárca egy évvel előrébb -2012 január helyett 2011 január 1-re- hozná a tartalékos rendszer kialakításának kezdetét.

A javaslatot végül a Fidesz és a KDNP, illetve a Jobbik képviselői támogatták, az MSZP képviselői nemmel szavaztak, az LMP képviselője pedig tartózkodott. Így a bizottság 15 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a határozati javaslatot.

A módosításban felépítették és egyértelműsítették a tartalékos rendszer elemeit – hangsúlyozta az államtitkár. Ezek szerint a rendszernek két fő komponens van, amelyeken belül még két-két elemet tartalmaz.

Az első lépés a védelmi tartalék kialakítása lesz, amelybe beletartoznának például azok az önkéntes tartalékosok, akik a honvédségi objektumok őriznék, illetve a műveleti tartalékosok, akik főleg leszerelt katonák, vagyis már kiképzett, gyakorlott emberek. Háború, vagy egyéb fenyegetés esetén például ezeket hívnák be első körben, míg a potenciális hadköteleseket csak az utolsóban – fűzte hozzá. A rendszerbe a tervek szerint 8000 főnyi önkéntes tartalékos tartozna – fűzte hozzá.

Simicskó István szerint az első lépcső kialakításához egy év és 75 millió forint elegendő lenne.

Iváncsik Imre, a bizottság MSZP-s alelnöke az ülésen azt hangoztatta, hogy egyetértenek a tartalékos rendszer kialakításának felgyorsításával, de azt nem tudják támogatni, hogy a kormány abból kiindulva, hogy teljesítse az ígéreteit, beöltözteti egyenruhába az eddig is őrzés-védéssel megbízott embereket. Illetve azzal sem értenek egyet, hogy a köztársasági őrezred helyett a jövőben a honvédség katonái őrizzék fegyveresen a nemzeti ereklyéket.