700-800 milliárdos reformcsomag készül

A korábban vázoltnál nagyobb, 700-800 milliárd forint összegű reformcsomagot állíthat össze a kormány, amelynek bevételi többletét a tb-hozzájárulás, a dugódíj és a zöldadó adná, míg a kiadáscsökkentés a gyógyszerkasszánál, a nyugdíjkiadásoknál, a tömegközlekedésnél és a munkanélküli ellátásoknál jelentkezne – írja az Index.hu.

hirdetés

Noha az elmúlt napokban 600-800 milliárd forintos csomagot vázoltak fel a minisztériumi illetékesek, a hírportál szerint lehet, hogy ennél is többel, a korábban megjelölt sáv másik széléhez közelebb álló összeggel, 700-800 milliárd forinttal kívánja javítani a költségvetés egyenlegét 2013-ra a kormány.

Az Index szerint “az eddig előkészített ötlethalmaz a napokban kerül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elé”. A megjelölt összeg nagyobb részének, 400-500 miliárd forintnak, a kiadási oldalon kellene megvalósulnia, olyan intézkedésekkel, amelyek révén a költségvetés adott területeken kevesebbet költene. Az Index a korábban ismertté vált négy nagyobb területet jelöli meg, amelyeknél szinte biztosan lépni szeretne a kormány, ezek a gyógyszerkassza, a nyugdíjkiadások, a tömegközlekedés és a munkanélküli ellátások.

A reformcsomag bevételi oldalát ismertetve az Index.hu az Európai Unióban 2013-tól bevezetendő egységes bankadót említi, a havi ezer forintos fíx összegű tb-hozzájárulás bevezetését, valamint a dugódíjat és a zöldadót. Az MTI kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya későbbre ígért választ az Index értesüléseivel kapcsolatban.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január 27-én kormányszóvivői tájékoztatón kifejtette: ahhoz, hogy Magyarországon 2013-14-re biztonságosan, közép távon fenntarthatóan 3 százalék alatt legyen az államháztartás hiánya, szükség van a Növekedési és Stabilitási Programra, amely a növekedésre helyezi a hangsúlyt.

A miniszter elmondta azt is, hogy 2013-ra a költségvetést a programnak legalább 600-650 milliárd forinttal kell konszolidálnia, ebből 2012-ben az összegnek nagyjából a felére van szükség, de 2011-ben is “valamit hoznia kell” az új programnak. A kormány február 28-án véglegesíti a programot, amelyet első olvasatban február 16-án tárgyal.