700 súlyosan sérült házból 53 lakhatatlan Szabolcsban

A hétfői vihar által súlyosan megrongált hétszáz ház közül 53 lakhatatlan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 237 embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát – közölte Pernyák Sándor, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője a megyei védelmi bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Nyíregyházán kedden.

A véglegesnek tekinthető adatok szerint a vihar 72 szabolcsi településen okozott kárt, ahol 165 ezer ember él. Ötvennégy településen 3.872 lakóház sérült meg, továbbá 141 önkormányzati és 26 egyházi épület – mondta a tűzoltó ezredes.

Hozzátette: 700 otthon súlyosan megrongálódott, az épületek tetejét teljesen levitte a tornádószerű szél, s 53 lakás lakhatatlan. Összesen 237 embert kellett kiköltöztetni.

A nyírségi katasztrófavédelmi szervezet igazgatójának tájékoztatása szerint a súlyosan sérült házakat statikusok vizsgálják meg, s ahová lehet, a helyreállításig visszaköltözhetnek a lakók, akiket az önkormányzatok és a rokonok, ismerősök fogadtak be ideiglenesen. Az ezredes arról is szólt, hogy a vihar által megrongált elektromos vezetékek miatt még szerdán délután is nyolc nyírségi település, Biri, Balkány, Bököny, Geszteréd, Szakoly, Nyírgelse, Nyírvasvári és Nyírcsászári volt áram nélkül, illetve részleges, utcákat érintő áramszünet is volt még több településen.

Az áram nélküli helyekre 25 nagy teljesítményű aggregátort vittek a fővárosi polgári védelemtől és a vízügyi igazgatóságtól, így az alapvető ivóvízellátást és szennyvízkezelést szerdán már mindenütt biztosítani tudták. Megjegyezte: a településeken belüli elektromos hálózatoknál a tűzoltók is segítették a helyreállítást, összesen 1.300 esetben. A vihar sújtotta településeken a szabolcsi tűzoltók mellett Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egységek dolgoztak szerdán, a 150 tűzoltó segítette a sérült tetejű házak fóliázását is.

Pernyák Sándor megerősítette: az épületkár mintegy 2,4 milliárd forint, a mezőgazdasági károkat pedig a hét végéig mérik fel a szakigazgatási szervezet falugazdászai.

A bajba került családok megsegítésére a megyei önkormányzatnál számlát nyitottak az adományok fogadására, a 11744003-15402549-06530000 számú számlán fogadják az önzetlenül segíteni akarók felajánlásait.

Hirdetés