A bahreini ellenzék a kormány távozását és a hadsereg visszavonulását követeli

A bahreini kormány lemondását és a fegyveres erők Manama utcáiról való visszavonását követelte szombaton az öböl menti arab monarchia síita ellenzékének egyik vezetője, válaszul a trónörökös által előzőleg kilátásba helyezett tárgyalásokra.

hirdetésNem sokkal ezt követően a hadsereg egységei elhagyták a korábbi tiltakozások helyszínét, a Gyöngy teret, de a rendőrség megakadályozta, hogy a tiltakozók visszatérjenek oda. “Ahhoz hogy számításba jöhessen a párbeszéd, a kormánynak le kell mondania és a hadseregnek vissza kell vonulnia az utcákról” – jelentette ki Abdel Dzsalil Halil Ibrahim, a bahreini síita ellenzék legnagyobb erejének, a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Wefaq) frakcióvezetője.

“A párbeszéd hangja helyett (egyelőre) a fegyverekét halljuk” – tette hozzá, utalásként arra, hogy a katonaság péntek este a fővárosban tüntető tömegbe lőtt, 95 embert megsebesítve, akik közül “hárman a klinikai halál állapotában vannak”.

A katonák és rendőrök a közben nyitottak tüzet éles lőszerrel a tömegre, miközben Szalman bin Hamad al-Kalifa, az ország trónörököse televíziós üzenetében párbeszédet ajánlott a tüntetések élére állt ellenzéknek, ha helyreállítják a nyugalmat.

A parlamentből csütörtökön kivonult ellenzéki Wefaq tömb egy másik képviselője azt is leszögezte, hogy a hatóságoknak “el kell fogadniuk az alkotmányos monarchia koncepcióját”, s “az átmeneti kormánynak nem lehet tagja a jelenlegi védelmi és belügyminiszter”.

Csütörtök hajnalban a rohamrendőrség számolta fel a tüntetőknek a manamai Gyöngy téren felütött sátortáborát, négy személyt megölt és 231-et megsebesített. A főként síita tüntetők szándéka láthatóan ugyanaz volt, mint a Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt megbuktatóké, akik a kairói Tahrír-téren alakították ki támaszpontjukat.

A hadsereg egységei egyébként nem csak a Gyöngy térről vonultak ki szombaton: egy név nélkül nyilatkozó bahreini illetékes szerint a fővárost, Manamát is elhagyják, s ezentúl a fővárosban a rendőrség biztosítja majd a nyugalom megőrzését. A Facebookon máris megjelentek a felhívások, hogy délután a tüntetők újra indítsanak tiltakozó menetet a térre. Ám “előőrseiket” a rendőrség alakulatai fogadták, s könnygáz-gránátokkal, gumibotokkal akadályozták meg, hogy a tér ismét az ellenzék birtokába kerüljön.