A CIA terroristagyanús foglyokat tüntetett el a bíróságok elől

Titokban a guantánamói börtöntáborba szállították 2003-ban az Egyesült Államok négy legértékesebb terroristagyanús foglyát, évekkel ennek nyilvánosságra hozatala előtt, majd a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) visszavitte őket titkos tengerentúli börtöneibe, mielőtt az amerikai Legfelsőbb Bíróság engedélyezte volna számukra ügyvéd igénybe vételét – értesült az AP hírügynökség.

hirdetés

Az amerikai hírügynökség péntek éjszaka közölt jelentése szerint ez utóbbi művelet lehetővé tette, hogy további két évig úgy hallgathassák ki a foglyokat, hogy azok ne fordulhassanak ügyvédhez és ne fellebbezhessenek fogva tartásuk ellen amerikai bíróságon.

Ha három hónappal tovább tartózkodtak volna a Kuba szigetén terroristagyanús személyek őrizetére létesített guantánamói börtöntáborban, már jogosultak lettek volna a jogi segítségre. Guantánamóról történt sietős elszállításuk jól mutatja, mennyire tartott az akkori Bush-kormányzat attól, hogy a washingtoni Legfelsőbb Bíróság feloldhatja a CIA-börtönprogram titkosságát és mennyire ragaszkodott ahhoz, hogy a terroristákat az amerikai igazságszolgáltatási rendszeren kívül kell tartani.

Az AP a repülési adatok, valamint hivatalban lévő és egykori amerikai tisztségviselőkkel készített interjúk elemzéséből állította össze a történet építőelemeit. Valamennyi tisztségviselő neve elhallgatását kérte. A négy terroristagyanús személy: Abd al-Rahim al-Nasiri, az al-Kaida terrorszervezet egykori Perzsa-öbölbeli vezetője, Ramzi Binalsib, aki feltehetően a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat végrehajtó osztag 20. tagja lett volna, Musztafa Ahmad al-Hauszavi, aki az említett terrortámadások kitervelésében segédkezett és Abu Zubajdah, aki az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat tagjainak utazásait szervezte.

Guantánamóra szállításuk előtt az egyes foglyokat – valamint a 2001. szeptember 11-i merényletek értelmi szerzőjének tekintett Hálid Sejk Mohammedet – hónapokig különböző országokban, a CIA afganisztáni, lengyelországi, romániai, marokkói börtöneiben tartották fogva és a legkeményebb vallatási technikákat alkalmazták velük szemben. A CIA 2003 nyarának végén úgy vélte, legértékesebb titkaikat már bevallották, ezért Guantánamóra vitte őket, hogy ott várják meg perük kezdetét.

Az őrizeteseket 2004. március 27-én este azonban Guantánamóról sietve visszaszállították a CIA titkos tengerentúli börtöneibe; az amerikai Legfelsőbb Bíróság június 28-án pedig arról határozott, hogy a foglyoknak jogukban áll amerikai bíróságokhoz fordulni. A The Washington Post című lap két évvel később nyilvánosságra hozta a titkos börtönprogram létezését, mire George Bush akkori elnök kiürítette a titkos börtönöket. Tizennégy embert, köztük a négy említett foglyot, visszavitték Guantánamóra, s azóta is ott tartják őket fogva.