“A devizahitelesek problémája az egész társadalom vállát nyomja”

A Jobbik szerint a kormánynak minél hamarabb jelentős költségvetési forrásokat kellene biztosítania a Nemzeti Eszközkezelő felállítására, mert ezzel lehetne megmenteni a devizahitelesek tömegét a csődtől – jelentette ki sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kedden Budapesten Volner János.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese a rekordmagasságba erősödő svájci frank kapcsán leszögezte: a túl magas árfolyamok nem csak a devizahiteleseket érintik majd, ez “az egész ingatlanszektort viszi magával” és ezen keresztül az egész társadalom vállát nyomja. Éppen ezért a Jobbik szerint a kormánynak jelentős költségvetési forrásokat kellene biztosítania a probléma megoldására.

Az ellenzéki politikus szerint az a kifogás elfogadhatatlan, hogy nincs az államnak erre pénze. “Ha van pénz a munkavállalók 15 százalékának kedvezményt biztosító egykulcsos adó bevezetésére, vagy a Mol-részvények visszavásárlására, akkor az ezeknél sokkal fontosabb” problémára, a devizahitelesek megsegítésére is kell legyen forrás.

Az árfolyamrögzítés kormány által biztosított lehetőségével kapcsolatban Volner János elmondta: ez csak egy kis rétegen segíthet, de azon is csak átmenetileg és nem lehet tudni, hogy mi lesz a rögzítés lejárta után.

Hirdetés