A Dunán gyorsan vonul le az árhullám

A Dunán gyorsan vonul le az árhullám, Budapesten a keddi tetőzés óta több mint 2 métert csökkent a vízszint – közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzse szombaton. A fővárosban a reggeli vízállás 622 centiméter volt. A Duna teljes magyarországi szakaszán tetőzött – olvasható a műszaki irányító törzs közleményében.

hirdetés

Illusztráció: Müller Andrea

Borsodban tovább apad a Sajó, Hernád és a Bódva. A javuló árvízi helyzetnek köszönhetően kevesebb az árvízvédelmi feladat, részlegesen visszavezényelték a védekezőket. A fennmaradó létszám szivattyúzási feladatokat lát el védvonalak mentén. A védekezési munkák súlypontja továbbra is a Hernád torkolati szakaszán volt.

Pénteken mintegy 7500 főre csökkent a védekezők létszáma. Ebből vízügyi, vagy a vízüggyel szerződésben álló szakemberek száma 5.100. Folyóink fővédvonalain 2.205 kilométeres hosszúságban van védelmi készültség. Ebből rendkívüli készültségi fokozat 382, III. fokú készültség 800, II. fokú készültség 570, I. fokú készültség 453 kilométeren van.

A belvízzel elöntött területek nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására fokozatosan csökken: jelenleg 170 ezer hektár, ebből 94 ezer a vetés-szántó, az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3 szorosára tehető. A talajok még mindig telítettek, a védekezés előreláthatólag június végéig el fog húzódni.