A Fidesz lehet az új önkormányzati választási rendszer nyertese

A Republikon Intézet elemzése szerint a Fideszt előnyösebb, a kisebb pártokat és jelölőszervezeteket hátrányosabb helyzetbe hozza az új önkormányzati választási rendszer.

hirdetés


A kutatóintézet azon modellszámítás alapján jutott erre, amelynek keretében a 2006 októberi önkormányzati választási eredményeket számolta újra a kormánytöbbség által elfogadott új szabályozás alapján. A Debrecen, Salgótarján, Sárbogárd, Budaörs és a budapesti XXII. kerület esetében elvégzett számítás azt mutatja, hogy a Fidesz mandátumaránya mind az öt település képviselő-testületében nagyobb lett volna az új szisztéma szerint.

A Republikon Intézet szerint az elfogadott eljárási szabályokat és a belpolitikai erőviszonyokat is figyelembe véve ez azt jelentheti, hogy 2010 őszén a Fidesz egyébként is komoly támogatottságát “aránytalanul nagy győzelemre válthatja az önkormányzati választáson”.

A 20 százalék körül szereplő pártok szavazatarányuknak megfelelő mandátumarányra számíthatnak, az 5 és 20 százalék közötti támogatottsággal rendelkező politikai erők – amely kategóriába az ellenzéki pártok esnek – azonban az új rendszer vesztesei lesznek.

A kutatás alapján Debrecenben – a párt 2006-ossal megegyező szereplése esetén – a Fidesz a mandátumok 70 százalékára számíthat a jelenlegi 59 helyett, a budapesti XXII. kerületben 48-ról 53-ra nőne a kormánypárt mandátumaránya, amíg Budaörsön a Fidesz a szavazatok 39 százalékával a képviselői helyek felét megszerezné az eddigi 43 százalék helyett.

Ezzel szemben – hangsúlyozza a Republikon Intézet – az új önkormányzati választási szisztéma negatívan érinti a Jobbikot és az MSZP-t, legnagyobb áldozatai pedig a kisebb pártok és a civil szervezetek; az utóbbiak mandátumaránya mind az öt vizsgált településen csökkenne.