A fővárosban 8,2 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés a budapesti székhelyű, legalább 50 főt foglalkoztató szervezetek körében első három negyedévében 8,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mértet, az értékesítés a termelésnél kevésbé, 2,3 százalékkal emelkedett, amely az export 21 százalékos bővülése és a belföldi kereslet 8 százalékos visszaesése mellett alakult ki – tette közzé a KSH. Az ipari termelés növekedése Pest megyében valamivel elmaradt a fővárositól. A megyei székhelyű, legalább 50 főt foglalkoztató ipari szervezetek termelése 2010. január-szeptemberében 7,3 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakában mértet.

hirdetés

Az értékesítés 8,6 százalékkal bővült, amely az export 3,7 százalékos és a belföldi értékesítés 16 százalékos növekedésének eredménye.

Az építőipari termelés a budapesti székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari szervezetek körében a 2010. I–III. negyedévi előzetes adatok alapján 22 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest, országosan ebben a körben 9 százalékos csökkenést mértek.

A termelés nagyarányú szűkülése több, az előző évben az egyéb építményeken végzett nagy volumenű munka befejezésének tulajdonítható. Ebben az építményfőcsoportban 38 százalékkal zsugorodott a termelés volumene, míg az épületek építéséé 4 százalékkal nőtt. A fővárosi szervezetek az országos termelési érték 37 százalékkal állították elő. A tárgyidőszakban kötött új szerződések volumene 4,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakában regisztrálttól.

A Pest megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari szervezetek termelési volumene 2010 első háromnegyed évében 8,9 százalékkal csökkent, az épületek építése volumenének 20 százalékos visszaesése következtében, míg az egyéb építmények termelése 3,7 százalékkal bővült. A tárgyidőszakban 15 százalékkal kisebb volumenben kötöttek új szerződéseket, mint egy évvel korábban.