A fővárosi és az országos napi melegrekord is megdőlt

A fővárosi és az országos napi melegrekord is megdőlt szombaton. Még vasárnap is többfelé lehet 20 fok feletti meleg, de aztán fokozatos lehűlésre kell számítani – közölte az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

hirdetés

A fővárosban ezen a napon mostanáig 1943-ban volt a legmelegebb, akkor 23,5 Celsius-fokot mértek, most az új rekord 24 fok lett.
Az október 20-i országos rekord 26,5 fok volt, amelyet 1961-ben Csengerben mértek. Ez a csúcs 26,8 fokkal Körösszakálon dőlt meg.
A meteorológus arra is kitért, hogy az éjszakai órákban jellemző párás, ködös idő lassan szűnik meg a nap folyamán, s emiatt több helyen már most is “mindössze” 13-17 fokos csúcshőmérsékleteket mértek.
Hozzátette: vasárnap is többfelé lehet 20 fok feletti maximumokra számítani, száraz, csapadékmentes idő várható, de a magasban már egyre hidegebb levegő áramlik a térségbe. A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő héten fokozatos lehűlésre kell számítani, az éjszakai-hajnali órákban talaj menti fagyok is lehetnek.