A Herzog-per ügyvédi díja is benne van a büdzsétervezetben

A Herzog-örökösök által az Egyesült Államokban indított per ügyvédi költségeit is tartalmazza a 2011. évi költségvetési törvényjavaslat – olvasható ki a parlament előtt lévő jogszabályjavaslat indoklásából, amiből az is kiderül, hogy a magyar államot képviselő külföldi ügyvédi irodát közbeszerzési eljárásban választják ki.

hirdetés

A Herzog-perrel, illetve további restitúciós (visszaszolgáltatási) perekkel kapcsolatos jogi képviselet költségeinek előirányzata 1,02 milliárd forint.

A Herzog-örökösök Amerikában 20 milliárd forintos nagyságrendű kártérítés iránt indítottak pert a magyar állammal szemben, és további restitúciós igényt is érvényesíteni akarnak, mely több milliárd forint is lehet.

Idén július végén a The New York Times adta hírül: Herzog Mór Lipót örökösei Washingtonban beperelték a magyar államot és a felügyelete alatt lévő több múzeumot, hogy visszakaphassák a néhai bankár 1944-ben, a nácik által ellopott műgyűjteményének Magyarországon található darabjait.

A felperesek nemcsak azt a 40 műtárgyat követelik vissza, amelyet kifejezetten sajátjukként azonosítanak és amelyeknek összértéke szakértők szerint több mint 100 millió dollár, hanem ügyvédjeik azt is kérik a magyar kormánytól, hogy adjon leltárt a birtokában lévő összes Herzog-műkincsről.

Herzog Mór Lipót báró Európa egyik és Magyarország leggazdagabb művészeti magángyűjteményének volt a tulajdonosa: El Greco, Id. Lucas Cranach, Zurbarán, van Dyck, Velázquez, Renoir, Monet és mások alkotásai, továbbá bútorok, faliszőnyegek, szobrok képezték a vagyonát. Volt olyan időszak, amikor az állomány 2500 műkincset számlált.

Herzog örökösei több mint két évtizede kérik jogi úton a magyar államtól, hogy szolgáltassa vissza a birtokában lévő műtárgyaikat. A Fővárosi Bíróságon 2000-ben első fokon pert nyertek, ami alapján vissza kellett volna kapniuk 12 festményt a Szépművészeti Múzeumtól és a Magyar Nemzeti Galériától. A döntés ellen azonban fellebbezett az akkori magyar kormány és újabb perek következtek. A Fővárosi Ítélőtábla 2008 januárjában – az 1973-as magyar-amerikai vagyonjogi szerződésre hivatkozva – jogerősen elutasította az örökösök keresetét. Az örökösök képviselője akkor jelezte: a család nemzetközi jogi fórumokhoz fordul.