A Hezbollah felvételeket mutatott be Izrael érintettségéről a Haríri-gyilkosságban

A Hezbollah libanoni síita szervezet hétfőn légi felvételeket mutatott be, amelyek szerinte Izrael érintettségét bizonyítják a Haríri-gyilkosságban. A fotókat Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője tárta a nyilvánosság elé Bejrútban, műholdas kapcsolat segítségével tartott sajtótájékoztatón.

hirdetés

Naszrallah azt állította, hogy a felvételeket az izraeli felderítés készítette azokról a helyszínekről, ahol gyakorta megfordult Rafík Haríri meggyilkolt libanoni miniszterelnök. Az egyik felvétel arról a helyszínről készült, ahol meghalt a politikus. Naszrallah szerint 2005. február 13-án, egy nappal a Haríri-gyilkosság előtt egy Izraelnek dolgozó libanoni ügynök megvizsgálta a merénylet majdani helyszínét.

Naszrallah szerint mindez azt bizonyítja, hogy Izrael követte Haríri mozgását, s meg akarta őt gyilkolni. Elismerte, hogy a felvételek nem jelentenek “tökéletes bizonyítékot”, ugyanakkor új megvilágításba helyezik a történteket. Értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a merénylet óta eltelt öt évben senki sem vizsgálta ezt az eshetőséget.

Harírit egy kisteherautóba rejtett pokolgéppel ölték meg Bejrútban 2005. február 14-én. Bejrút Szíriát tette felelőssé a merényletért. Rafík Haríri ellenezte Damaszkusz hegemóniáját Libanonban, s a merénylet olyan felháborodást keltett, hogy kikényszerítette a 29 éve Libanonban állomásozó szíriai hadsereg kivonulását az országból.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Haríri-gyilkosságot vizsgáló ENSZ-bíróság vádat emelhet egyes Hezbollah-tagok ellen is. Izraeli elemzők szerint az Izrael elleni vádakkal Haszan Naszrallah el akarja terelni a gyanút.