A holokauszt magyar áldozataira emlékeznek ma

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan országszerte ma is tartanak megemlékezéseket; a győri zsinagógánál Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet. Mivel az emléknap, április 16-a az idén szombatra esik, a zsidó vallás előírásaira való tekintettel nem aznap, hanem ma és vasárnap tartanak több programot. Az emléknap alkalmából a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Győrben és Ácson is rendez megemlékezést. Utóbbi településen Papp-Váry Borbála, kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár is elhelyezi a megemlékezés koszorúját.

hirdetés

A budapesti Holokauszt Emlékközpont központi rendezvényén Ormos Mária történész mond beszédet. A mécsesgyújtás előtt az áldozatok emlékfalánál Iványi Gábor metodista lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora mond gyászimát. A Páva utcai intézmény szombaton meghosszabbított nyitva tartással várja a megemlékezőket, s kiállításai ezen a napon ingyenesen látogathatóak.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött meg Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt több százezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban.