A Huawei és a ZTE tagadja a vádakat

Mind a Huawei, mind a ZTE tagadja azokat az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban megjelent vádakat, amelyek szerint éveken át illegális kormányzati támogatást kaptak, s így jutottak jelentős piaci előnyhöz versenytársaikkal szemben.

hirdetés

A vádak azután láttak napvilágot, hogy az Európai Unió (EU) kereskedelmi biztosa, Karel de Gucht a nem versenyszerű kereskedelmi gyakorlatok és az állami támogatások elleni fellépés szükségességét hangsúlyozta.

A Financial Times (FT) vasárnap meg nem nevezett uniós hivatalnokokat idézett, akik elmondása szerint az EU bizonyítékot gyűjt annak alátámasztására, a két vállalat állami segítséggel tudja termékeit előállítási költség alatt értékesíteni Európában. Olcsó áraival a Huawei és a ZTE többek közt az európai Siemens-Nokiát és az Alcatel-Lucentet hozta nehéz helyzetbe. Ha a vádak bebizonyosodnak, a két telekommunikációs óriást büntetővádakkal súlyhatja a közösség – írták.

“Tagadjuk azokat a sajtóban megjelent vádakat, miszerint cégünk dömpingpolitikát alkalmazott volna a piacon vagy illegális állami támogatásban részesült volna” – írta a Huawei közleményében. A ZTE úgy foglmazott: nem részesül illegális vagy bújtatott támogatásban, s egyetlen piacát sem árasztja el dömpingáruval.