A járások kialakításáról kezdenek tárgyalni a képviselők

Az Országgyűlés mai ülésén kezdődik általános vita a járások kialakításával összefüggő változtatásokról; Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter előterjesztése alapján az egyes jegyzői hatáskörbe tartozó feladatok, az okmányirodák és az ügyfélszolgálati kirendeltségek kerülnének a járási hivatalokhoz.

hirdetés

A kormány javaslata szerint új kirendeltségekhez tartozhatna a jegyző – kivételes esetben a polgármester, illetve a polgármesteri hivatal ügyintézője – hatáskörében lévő feladatok egy része. Ez érintené a gyámügyi igazgatást, egyes, jelenleg a jegyzőnél lévő közlekedésigazgatási feladatokat, a hadigondozást, a kereskedelmi-engedélyezési feladatokat, illetve a jelenleg jegyzői hatáskörben ellátott idegenrendészeti feladatokat.

Ugyancsak a mai ülésnapok kezdődhet a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósítását célzó törvénymódosítások tárgyalása. A szintén Navracsics Tibor által jegyzett indítvány a büntető törvénykönyvet, a büntetőeljárásról szóló törvényt és a polgári perrendtartásról szóló törvényt is módosítaná.

A változtatások révén a jövőben szigorúan büntetnék például a 18 év alattiakkal szemben elkövetett egyes bűncselekményeket és új tényállásokat is bevezetnének a fiatalkorúak védelme érdekében, emellett új elemként jelennének meg a kiskorúak meghallgatásának, illetve kihallgatásának szabályai is.

Az ülésnap végén az egészségügy átalakításáról szóló kormányzati javaslat vitája folytatódik, a képviselők a keddi, kormánytöbbség által lezárt általános vita után ezúttal az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokat értékelhetik.

A kormány javaslata szerint az állam májusban – a korábbi tervekhez képest nem két lépcsőben, hanem egyszerre – vehet át 55 kórházat az önkormányzatoktól. Az indítvány alapján lesz olyan megye, ahol hat, és olyan is, ahol csak egy intézmény kerül állami fenntartásba. A legtöbb kórházat Komárom-Esztergom és Veszprém megyében veszi át az állam.