A Jobbik részt vesz az alkotmányozásban

A Jobbik részt vesz az alkotmányozási folyamatban, de a végszavazás során valószínűleg nemmel fog szavazni – mondta újságíróknak a párt frakcióvezető-helyettese, miután Schmitt Pál meghívására a parlamentben megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel.

hirdetés

Balczó Zoltán leszögezte, parlamenti képviselőként az a munkájuk, hogy ebben a feladatban részt vállaljanak, de alapvető kifogásaik vannak a vélhetően elfogadandó alkotmány elvével, “az egész kaotikussá váló alkotmányozási folyamattal kapcsolatban”. Közölte, hogy éppen ezért módosító indítványokkal is készülnek, de a végszavazás során valószínűleg nemmel fognak voksolni.

Leszögezte, hogy a „magyar szellem akkor költözne az alkotmányba, ha a történelmi magyar alkotmányosság, jogfolytonosság helyreállítása megtörténne” és az alaptörvényt akkor lehetne beiktatni Ópusztaszeren.

Megjegyezte, hogy az alkotmányozási folyamatban alapvetően új helyzet állt elő, mert eddig úgy látták, hogy az eseti bizottság által készített határozati javaslat lesz a leendő normaszöveg alapja, de most a koalíciós pártok a szöveg elkészítésére Szájer József fideszes EP-képviselő vezetésével felkértek „néhány képviselőt”.

Balczó András elmondta, hogy Kövér László házelnök a pénteki házbizottsági ülésen egyébként azt kérte tőlük, hogy minden frakció nyújtson be saját normaszöveget, amelyek együttes vitáját a házszabálytól eltéréssel zajlana, de a módosító indítványok benyújtásának idejére már csak egyet tartanának meg azok közül. A politikus úgy fogalmazott, hogy „népámítás” zajlik, mert nem lehet úgy nemzeti konzultációt folytatni, ha egy héten belül gyakorlatilag megtörténik az anyag tárgyalása és március 15-ig be kell nyújtani a normaszöveget. Leszögezte azt is, hogy az alkotmányt népszavazással kellene elfogadni.

A Jobbik álláspontja szerint “alkotmányozási komédia” zajlik jelenleg, amit az is bizonyít, hogy “felesleges volt” az alkotmányt előkészítő parlamenti eseti bizottság munkája, mert a Fidesz-frakció felül tudja azt írni – jelentette ki sajtótájékoztatóján Dúró Dóra.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő a Fidesz és a KDNP háromnapos siófoki frakcióüléséről kiszivárgott hírekre reagálva felszólította a Fideszt, hogy valljon színt és árulja el, hogy mennyire gondolja komolyan például a magzati élet védelmét, vagy a gyermekek után járó szavazati jog lehetőségét.

A Jobbik sajnálja, hogy – mint a szóvivő mondta – a magzati élet védelmének alkotmányos szabályozása lekerült az alkotmányozás napirendjéről. Az ellenzéki párt abban bízik, hogy a KDNP – amely korábban támogatta ezt a javaslatot – kiáll értékei mellett és a végleges tervezetbe bekerül a magzatok védelméről szóló rész.

Dúró Dóra hangsúlyozta: pártja nem támogatja azt a javaslatot, amely szerint egy felnőtt korú választópolgárnak annyi szavazati joga lenne, ahány gyermeket vállal. A Jobbik szerint ez ugyanis “növelné a cigányság aránytalan befolyását a politikába, miközben a közteherviselésben nem veszik ki ugyanilyen arányban a részüket”. Az ellenzéki politikus hozzátette: a Fidesz nyolc évig volt ellenzékben, ez idő alatt eldönthették volna álláspontjukat ezekben a fontos kérdésekben, nem pedig “néhány nappal az alkotmányozás előtt” kellene egyezkedni ezekben az ügyekben.