A Jobbik szerint a Rákosi-korszakot idézi a kormány intézkedése

A Jobbik szerint a “rossz emlékezetű forradalmi munkás-paraszti korszakot” idézi a kormány pénteken kihirdetett rendelete, amely szerint jól látható helyen ki kell helyezni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot az államigazgatási szervek épületeiben. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője közleményében úgy fogalmaz, hogy a Jobbik eleinte tréfának vélte a politikai nyilatkozat kifüggesztéséről szóló kormányhatározatot, amely a párt politikusait arra az időre emlékezteti, amikor “Lenin, Sztálin, Rákosi és Kádár arcképei mellett hirdettek hasonló dokumentumokat”.

hirdetés

A Jobbik abban bízik, hogy a kormányhatározatot nem követi több hasonló lépés, a párt szerint ugyanis a “nemzeti együttműködésnek nem a falakon, hanem a mindennapi tettekben kellene megnyilvánulnia”.

A “Legyen béke, szabadság és egyetértés” mottóval kezdődő politikai nyilatkozatot június 14-én fogadta el az Országgyűlés 260 igen, 66 nem szavazattal, 46 tartózkodás mellett. A Fidesz és a KDNP igennel szavazott, nemmel voksolt 50 szocialista és 15 LMP-s politikus. A Jobbik – a nemmel szavazó Novák Előd kivételével – testületileg tartózkodott.

A dokumentummal az Országgyűlés azt nyilvánította ki, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek.