A kabinet kitart a folyamatos államadósság-csökkentés mellett

Továbbra is kitart a kormány az államadósság folyamatos csökkentése mellett – közölte a kormányszóvivői iroda hétfőn az MTI-vel a stabilitási törvényjavaslatban megfogalmazott adósságcsökkentési szabályokkal összefüggésben.

hirdetés

Az ország pénzügyi stabilitásáról szóló javaslatban rögzített átmeneti időszak alatt a tavasszal elfogadott, hatályos konvergenciaprogramban rögzített hiányszámok szabályozzák az adósságcsökkentés minimális mértékét, a program pedig összességében szigorúbb szabályokat állít a költségvetést alkotó kabinet elé, mint a stabilitási törvény – írta a kormányszóvivői iroda, hozzátéve: éppen ezért az adósságcsökkentési szabályt először a 2016-os költségvetés készítésénél kell majd alkalmazni.

“A kormány továbbra is kitart az államadósság folyamatos csökkentése és az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása mellett” – közölte a kormányszóvivői iroda.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte stabilitási javaslat értelmében a 2016-os költségvetés elkészítésénél kellene először alkalmazni azt az államadósság-csökkentési szabályt, amely szerint az államadósság tervezett értékének – az előző évhez viszonyított – növekedési üteme nem haladhatja meg a költségvetésben meghatározott várható infláció és a bruttó hazai termék várható reálnövekedési üteme felének a különbségét.

Matolcsy György indoklása szerint ez egy éves szinten vett gazdasági visszaesés esetén átmenetileg magasabb államadósságot, és ezáltal átmenetileg növekvő államadósság-mutatót eredményezhet, míg “jó időkben” szigorúbb feltételeket szab. A rendelkezés 2015-ös hatálybalépéséig a 2011. tavaszi konvergenciaprogramban rögzített hiányszámok szerint kellene tervezni a költségvetést az adósságráta csökkenésének biztosítása érdekében.