A Kárpátokból érkezik Vatikánba a karácsonyfa

Legkevesebb három óra gyaloglással, nehezen járható terepen érhető el a Kárpátok egyik Rahó környéki hegycsúcsán az a fenyőfa, amely a vatikáni Szent Péter teret díszíti majd az idei karácsonyon.

hirdetés


A Szentszék számára karácsonyi ajándékként kiválasztott kárpátaljai fenyőt kedd délelőtt mutatta be az 1 + 1 ukrán országos televíziós csatorna. A hetekkel ezelőtt készült felvételek szerint az idei vatikáni karácsonyfa egy hegytetőn elterülő réten nő.

Dmitro Roman, a Nagybocskói Erdő- és Vadgazdaság igazgatója a műsorban elmondta, hogy a megfelelő fenyőfát közel egy hónapon át keresték, több mint hatezer hektárnyi területet fésültek át, amíg megtalálták. Hozzátette: összesen 39 olyan fát szemeltek ki, amelyek magassága meghaladta a 30 métert.

Emellett a fő szempont az volt, hogy a fenyő törzse minél kisebb átmérőjű legyen – mondta, megjegyezve, hogy a fenyőóriást a kivágása és a száraz gallyaktól való megtisztítása után csak helikopterrel tudják majd elszállítani a helyszínről, mert a közelben nincs út.

A tervek szerint a Vatikánnak szánt, Tiszabogdány (Bohdan) község térségében található fenyőfát november 24-én vágják ki, és a kárpátaljai egyházak püspökeinek, valamint az ukrajnai megye vezetőinek részvételével tartott ünnepség keretében indítják el Rómába. Az még nem dőlt el, hogy a fenyő közúton vagy vasúton teszi-e meg az utat a Vatikánig, ahová legkésőbb december 12-ig kell megérkeznie.

További 43, kisebb méretű fenyőfát a Kárpátok Lemberg (Lviv) megyéhez tartozó részéből kamionokkal küldenek majd Rómába, ezek a pápai lakosztályt és az apostoli paloták termeit díszítik majd.