A kilábalás jeleit mutatja a turizmus

A tavalyi nehéz év után a kilábalás jeleit mutatja a magyarországi turizmus, az év első négy hónapjában növekedett a hazai, illetve a külföldi turisták és a vendégéjszakák száma, valamint a kereskedelmi szálláshelyek bevétele – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályának vezetője csütörtökön Hévízen.

hirdetés

Nemes Andrea, a hévízi NaturMed Hotel Carbona mintegy 300 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósított beruházásának átadása alkalmából beszélt arról, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken áprilisban a vendégéjszakák és a vendégek száma is 12 százalékkal nőtt.

Az év első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek díjbevétele 74 milliárd forint volt, 8,8 százalékkal bővült az előző évhez képest. Ugyanebben a négy hónapban a belföldi turisták száma 5-7 százalékkal, míg a külföldi vendégeké mintegy 10 százalékkal emelkedett Magyarországon – tette hozzá.

Nemes Andrea hangsúlyozta: szükség van a minőségi beruházásokra, fejlesztésekre, a kormányzat is több olyan intézkedést dolgozott ki, ami a turizmus versenyképességét és munkahelyteremtő képességét fokozhatja. Ezek között említette, hogy a tervek szerint még idén elfogadják a turizmusfejlesztési koncepciót, a most folyó előkészítés után pedig társadalmi vitára bocsátják a turizmustörvényt.

A remények szerint a belföldi turizmus eredményei 3-5 éven belül 30-35 százalékkal növekedhetnek a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetésének is köszönhetően. Jelentős versenyképességi tényező az áfa, “amit középtávon mindenképpen rendezni szükséges”, ez a turizmusfejlesztési koncepcióban is megtalálható – fejtette ki Nemes Andrea.

Manninger Jenő, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke azt mondta: kevés olyan példa akad, mint a hévízi Carbona, amelyet egykori szakszervezeti üdülőből fejlesztettek minőségi szállodává, s nem egy külföldi szállodalánc tagjaként, hanem magyar tulajdonosok üzemeltetésében. Hozzátette, hogy a nagy verseny miatt a turisztikai fejlesztések nem állhatnak le, a régió tanácsa is kifejezetten a meglévő fürdőhelyek és szállodák támogatását tartja elsődlegesnek.

A Nyugat-Dunántúlon kiemelt fontosságú terület a turizmus, a kormányzat céljával összhangban ebben a szektorban is a vállalkozásfejlesztés és a munkahelyteremtés ösztönzése a célja a fejlesztési tanácsnak. Úgy fogalmazott, hogy Hévízen a gyógyfürdő korábban meghiúsult fejlesztésére is újból lehet majd pályázni, ehhez rendelkezésre áll másfél milliárd forintos támogatási forrás.

Manninger Jenő elmondta: a mostani fejlesztési ciklusban a régióban még mintegy 38 milliárd forint szétosztható forrásból 19 milliárd juthat vállalkozásfejlesztésre, 2,5 milliárd pedig a turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos beruházásokra.

Lukács Ferenc, a négycsillagos szállodát üzemeltető Hotel Carbona Zrt. vezérigazgatója a beruházás részleteiről elmondta: eredetileg 275 millió forintot szántak a munkálatokra – amelyhez 73,4 millió forint támogatást nyertek a fejlesztési tanácstól -, de végül 320 millió forintot fordítottak rá. A hotelhez új főbejáratot építettek, megújították a szobák erkélyeit és a konferenciatermet. Új szaunarendszert alakítottak ki, valamint egy kifejezetten a kamaszok szórakozását szolgáló medencét is építettek és felújították az uszodát.

A vezérigazgató kifejtette, hogy a 265 szobás hotel már az első Széchenyi Terv keretében is 320 millió forintos támogatáshoz jutott, de az utóbbi 11 évben a tulajdonosok összesen közel 6 milliárd forintot fordítottak a szálloda fejlesztésére.