A kilakoltatási moratóriumról tárgyalnak ma

Egyebek között a kilakoltatással kapcsolatos törvénymódosítás általános vitáját folytatja le ma az Országgyűlés. A Ház dönthet az idei költségvetés módosításáról is, amely csökkenti a pártok állami támogatását. A 2010-es költségvetéséről szóló törvény módosításával 15 százalékkal csökkenhet a pártok támogatása.

hirdetés

Rendelkezik arról is, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a Magyar Energia Hivatal, a Magyar Szabadalmi Hivatal és Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mekkora összeget köteles befizetni a büdzsébe. Ezek a rendelkezések összefüggnek az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett 29 pontos gazdasági akciótervvel.

Döntenek az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szól törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról. A hatályos törvény szerint 2010. július 1-től az önkormányzat hazai, vagy uniós pályázaton érvényesen csak akkor pályázhat, ha rendelkezik esélyegyenlőségi programmal. Ezt a határidőt most kitolnák 2011. december 31-re.

A képviselők egyebek mellett lefolytatják a kilakoltatási moratórium meghosszabbításával összefüggő, a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításának általános vitáját. A kilakoltatási moratórium 2011. március elsejéig hosszabbodna meg, és nemcsak december elsejétől, hanem már a kilakoltatást elrendelő bírósági végzés kézhezvételét követő naptól – legkorábban így a törvény hatálybalépését követő naptól – el kellene halasztani a lakáskiürítést a következő év március elsejéig.