A kínai gazdaság 9,2 százalékkal bővült tavaly

Folyamatosan lassul a kínai gazdaság növekedési üteme, de a tavalyi negyedik negyedévi 8,9 százalékos ütemmel is a GDP éves növekedése 9,2 százalékos volt – jelentette az országos statisztikai hivatal kedden.

hirdetés

Az utolsó negyedév adata némileg jobb a megfigyelők által előre jelzettnél, bár a leggyengébb az elmúlt 2 és fél évben. A tavalyi harmadik negyedévben 9.1 százalék volt a GDP-növekedés. Az ázsiai pénzpiacok mindenesetre némi erősödéssel nyugtázták a kínai eredményt.

A gazdasági növekedés lassulása az elmúlt esztendőben a túlfűtöttség megakadályozására hozott kínai központi intézkedések hatására történt, amelyre időközben rásegített a nemzetközi válság is. Szakértők szerint összességében Peking hatékonyan kezelte a helyzetet és sikerült menedzselnie a “puha földet érést”. Ennek része az is, hogy eredményesen megfékezte az elszabaduló inflációt: a júliusi 6,5 százalékos csúcsot decemberre 4,1 százalékra csökkentette.

A kínai belgazdasági és a nemzetközi körülmények ismeretében a gazdaság teljesítményének lassulása idén is folytatódni fog, s a következő hónapokban még jelentősebb lesz. Kína két legnagyobb exportpiaca, az Európai Unió és az Egyesült Államok minden jel szerint egy ideig még nem lesz a korábbi mértékben felvevője a kínai áruknak, s Japán irányába is az export csökkenésével számolnak.

2012, a hazai és a nemzetközi helyzetet figyelembe véve rendkívül bonyolult és kihívásokban bővelkedő év lesz az idei, amire teljes mértékben fel kell készülnünk – állapította meg az adatok ismertetésekor Ma Csien-tang (Ma Jiantang), a statisztikai hivatal szóvivője, jelezvén, hogy országa súlyos nemzetközi körülményekre, a főbb fejlett gazdaságok nehézkes magára találására számít.