A kollektív szerződéssel gyakorolnak nyomást a munkáltatók

A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket – írja a Napi Gazdaság csütörtöki számában.

hirdetés

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta, értesüléseik szerint a BKV szakszervezeteinek a munkaadó informálisan már jelezte, hogy a kollektív szerződést újra kívánja tárgyalni, és ha bizonyos elvárásai teljesítéséről nem tud megállapodni a szakszervezetekkel, akkor felmondja. Hasonló informális jelzésre a MÁV-nál is sor került, de a hatályos szerződések áttekintését célzó informális javaslatok érkeztek a Volán-társaságok szakszervezeteihez is – mondta Palkovics Imre.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a lapnak azt mondta, hogy a versenyszférában több cégnél már megkezdődött az új kollektív szerződések előkészítése, holott egyelőre még bizonytalan, végül hogyan is változik a törvény.

Az új munka törvénykönyve (Mt.) tervezetét a múlt hét végén nyújtotta be a nemzetgazdasági tárca a parlamentnek. Az új Mt. szerint a munkáltató egyoldalúan is határozhat a béremelésekről, juttatásokról, jutalmazási rendszerről és számos egyéb, eddig többnyire kollektív szerződésekben rögzített munkafeltételről, illetve döntését egyoldalúan vissza is vonhatja. Palkovics Imre szerint “az egyoldalú döntés lehetősége drámaian korlátozza a munkavállalók részvételét az alkufolyamatban”.