“A kormány csak a büntetést ismeri”

Az LMP véleménye szerint a kormány csak a büntetést ismeri, ezért minden társadalmi problémát ezzel a módszerrel akar megoldani – véleményezte pénteken a szabálysértési törvény tervezett módosítását Dorosz Dávid.

hirdetés

A politikus, aki a kormányzati intézkedésekre utalva, kezében bilinccsel és gumibottal tartotta sajtótájékoztatóját, annak a véleményének is hangot adott, hogy a kormány az új szabálysértési törvényt “az emberek megsarcolására” használja.

Felhívta a figyelmet, hogy jelentősen megemelkednek a szabálysértési bírságok, miközben aki hat hónapon belül kétszer vét a rendelkezések ellen, például szemetel, azt akár börtönbe is lehet csukni.

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja nemzetközi jog és alkotmányellenesnek nevezte azt a rendelkezést, amelynek alapján kiskorúakat is börtönbe lehet zárni.

A politikus megjósolta, hogy a törvény “drága lesz”, mert egy kétszáz forintos csoki ellopásáért is tíz napra lehet ítélni a tettest, akinek minden, a börtönben töltött napja 8500 forintjába kerül majd az adófizetőknek.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy habár a kormánypártok az elmúlt másfél évben többször is szigorították a szabálysértési, illetve a büntetőjogi törvényeket, de a változtatásoknak még sincsen semmilyen hatásuk.

Kitért arra is, hogy pártjuk 20-25 módosító javaslattal készül, például átültetnék a büntetőeljárásokban alkalmazott mediációt, amelyet olcsó és eredményes eszköznek nevezett.

A szabálysértési bírságokat a Finnországban alkalmazott módszer alapján jövedelemhez kötnék, így a gazdagabbaknak többet kellene fizetniük – jelentette ki. A bírságokból befolyt pénzeket pedig csak áldozatvédelemre és bűnmegelőzésre lehetne fordítani – tette hozzá. Végül elmondta, hogy az LMP szerint szükség van a közösségi rendőrség felállítására.