A kormány lemondott a nyugdíjasokról?

A szocialisták úgy értékelik, hogy a kormány lemondott a nyugdíjasokról. Mesterházy Attila pártelnök ezt pénteken azután közölte újságírókkal, hogy az MSZP-frakció tagjai idősek érdekvédelmi szervezeteinek képviselőivel egyeztettek.

hirdetés

Az MSZP elnöke azt mondta: az idős embereknek köszönet és megbecsülés jár, nem büntetés, nyugellátásuk összege nem csökkenhet. Hozzátette, bár a társadalom negyede 60 éven felüli, a nyugdíjasok érdekérvényesítő képessége gyenge, ezért a kormány nem számol velük, a kabinet intézkedéseivel szembeni ellenállásukkal, és csak “statisztikai adatként” tekint rájuk.

Kitért arra, hogy a kormány politikája a nehezebben élőket, a kiszolgáltatottakat sújtja leginkább, így különösen hátrányos a nyugdíjasoknak, hiszen őket érinti a legnagyobb mértékben az infláció növekedése, az áfaemelés, az élelmiszer- és a gyógyszerárak emelkedése.

Mesterházy Attila azt is mondta: a kormány önfenntartóvá akarja tenni a nyugdíjrendszert. Szerinte ez azt jelenti, hogy a mostani szisztéma – amelyben a költségvetés évente több száz milliárd forinttal egészíti ki a nyugdíjkasszát – szolidaritási pillére elveszik. Az MSZP úgy véli, veszélybe kerül az özvegyi, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj, továbbá az árvaellátás.

A pártelnök-frakcióvezető kifejtette, noha a kormány törvényalkotási programjában nem szerepel a nyugdíjrendszer átalakítása, a fentiekből az következik, hogy a parlament ősszel tárgyalni fog erről a kérdésről. Mesterházy Attila arról biztosította a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezeteit, hogy pártja frakciója a Ház elé terjeszti javaslataikat.